Αναγέννηση για τα μαστιχόδενδρα της Χίου, με τη χορηγία της Alpha Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναγέννηση για τα μαστιχόδενδρα της Χίου, με τη χορηγία της Alpha Bank

Όταν μία περιοχή έχει ταυτιστεί με ένα προϊόν που τελικά έχει πάρει την ονομασία της από αυτό, καταλαβαίνει κανείς ότι μία καταστροφή για το ένα θα έχει βαρύτατες συνέπειες και στο άλλο. Έτσι και στην περίπτωση της πιθανής γενέτειρας του Ομήρου, της Χίου, της οποίας το όνομα προέρχεται από τη συριακής προέλευσης λέξη για τη μαστίχα «chio» (εξού και το αρχαίο Κίος) που της έδωσαν οι Φοίνικες, μιας και είναι παγκόσμια πατρίδα της αρωματικής ρητίνης του σκίνου, η καταστροφή του Ιουλίου του 2016 από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί χάραξε μία βαθιά πληγή στη μοναδική παγκοσμίως χλωρίδα και έκαψε χιλιάδες μαστιχόδενδρα. Οι επιπτώσεις όμως δεν σταματούν εκεί, αφού και οι μαστιχοπαραγωγοί σε 5 χωριά στα νότια του νησιού (Βέσσα, Λιθί, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με έως και το 90% της δυνατότητας παραγωγής τους να έχει εξαφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

Στην κρίσιμη αυτή κατάσταση και στο πλαίσιο των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το περιβάλλον, η Alpha Bank στάθηκε στο πλευρό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της μαστίχας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με 20 συνεταιρισμούς – μέλη, και στην προσπάθειά της για άμεση αναφύτευση των σχίνων στις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank χορήγησε τη διάθεση 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου, συμβάλλοντας με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο στο έργο της Ένωσης όσον αφορά στη διαχείριση ενός μοναδικού - εθνικού προϊόντος, που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού της Χίου.

Με αφορμή τη δωρεά, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα φυτώρια της ΕΜΧ στην περιοχή Καρδαμάδα-Κάμπου Χίου, παρουσία στελεχών της Alpha Bank, εκπροσώπων της ΕΜΧ, της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακής Ενότητας Χίου και άλλων τοπικών φορέων.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελεί ένα υψηλών προδιαγραφών φυτώριο μαστιχόδενδρων. Βασικοί στόχοι λειτουργίας του φυτωρίου αυτού είναι η κάλυψη των παραγωγικών αναγκών των μαστιχοπαραγωγών, με τη διάθεση προς καλλιέργεια πιστοποιημένων φυτών μαστιχόδενδρων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των δέντρων ανά περιοχή, καθώς και η συνολική ανάκαμψη της παραγωγής μαστίχας στο νησί.

Τη διανομή των δενδρυλλίων στους μαστιχοπαραγωγούς – μέλη θα αναλάβει αποκλειστικά η Ένωση Mαστιχοπαραγωγών Χίου, ως μοναδικός υπεύθυνος φορέας για τη μαστίχα και την παραγωγή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider