Τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού του δημοσίου τομέα, που αφορά στο έτος 2021, δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με την εγκύκλιο καλούνται οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι Γενικές Γραμματείες, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύονται από υπουργείο, να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις προσωπικού, πάντα τηρώντας την αναλογία 1:1, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν θα αφορούν κυρίως στον τομέα της Υγείας (που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), της Παιδείας (πρωτοβάθμια , δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή), καθώς και της Δημόσιας Διοίκησης (εφορίες, τελωνεία, πολιτική προστασία, υπηρεσίες ασύλου, φορείς υπουργείων).
Στη «δεξαμενή» των νέων προσλήψεων μονίμων περιλαμβάνονται και οι ένστολοι από τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, όπως επίσης και οι προσλήψεις στον ΟΤΑ από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ προηγούμενων ετών.
Τέλος, χιλιάδες συμβάσεις θα συνάψουν δήμοι και περιφέρειες της χώρας με το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, το οποίο περιλαμβάνει έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τον επόμενο χρόνο εγκρίνονται:
- 4.015 προσλήψεις τακτικού προσωπικού
- 145 προσλήψεις νομικών συμβούλων – δικηγόρων
- 123 προσλήψεις ατόμων ως εποχικό προσωπικό.
Επιπλέον, έχουν εγκριθεί 1.047 προσλήψεις προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ μέσω ΚΑΠ.
Σημειώνεται πως από τον ετήσιο προγραμματισμό εξαιρούνται οι έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στους δήμους για τις οποίες απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ, αλλά και οι προσλήψεις για την κάλυψη αμιγώς εποχικών αναγκών (πυροπροστασία, κατασκηνώσεις, ναυαγοσώστες κλπ).
Υποβολή αιτημάτων
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως για την υποβολή αιτημάτων στον ετήσιο προγραμματισμό του 2021 θα πρέπει οι αιτούμενες κενές θέσεις της υπηρεσίας ή του φορέα να έχουν αναρτηθεί στο Ψηφιακό Οργανόγραμμα. Επίσης, ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων θα πρέπει να είναι, κατά το δυνατόν, εναρμονισμένος με τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα αιτήματα πρέπει να συνοδεύονται, υποχρεωτικά, από συνοπτική έκθεση που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της πρόσληψης, τον αριθμό των κενών θέσεων του φορέα (για τακτικό προσωπικό), τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης (για εποχικό προσωπικό), το ύψος της προκαλούμενης δαπάνης και τις ανάγκες που καλύπτονται από τη διαδικασία της κινητικότητας.
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, με τη θέσπιση συστήματος πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού σχεδιασμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για τους φορείς του Δημοσίου (νόμοι για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και το Επιτελικό Κράτος).
Στόχος των παραπάνω ρυθμίσεων είναι ο καλύτερος προγραμματισμός, η αναβάθμιση και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής και έγκρισης αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού στους φορείς του δημόσιου τομέα, εναρμονισμένου με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά και τη λειτουργική διασύνδεση με τις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, όπως το σύστημα κινητικότητας, η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσης και η λειτουργία του ψηφιακού οργανογράμματος της δημόσιας διοίκησης.
Διαβάστε επίσης