Μια σειρά από συνδικαλιστικές ρυθμίσεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται και πραγματοποιούνται οι απεργιακές κινητοποιήσεις περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή μέσα στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με ευθύνη των συνδικάτων θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της απεργίας και να αποφεύγεται το αναγκαστικό μέτρο των επιτάξεων.
Πιο συγκεκριμένα, όταν η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών, θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας.
Τα άτομα αυτά θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση εκ των προτέρων, ενώ αν αυτό δεν συμβεί θα υπάρχουν ποινές, που φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.
Το ν/σ προβλέπει «ψαλίδισμα» των συνδικαλιστικών αδειών και πληρωμή τους από τις οργανώσεις τους, ενώ μέχρι σήμερα πληρώνονται από την εκάστοτε επιχείρηση. Επίσης μειώνονται οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους (σήμερα είναι 7 ημέρες).
Αλλαγές θα υπάρχουν και στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση μετά τη λήξη της θητείας τους, ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή υποβολή μήνυσης.
Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Επίσης σχεδιάζεται η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των βαθμίδων, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν για κρίσιμα ζητήματα όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνον οι παρόντες. Με τον τρόπο αυτόν οι αποφάσεις για απεργία θα στηρίζονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι μόνο από όσους είναι παρόντες στη συνέλευση.
Υπό επεξεργασία βρίσκεται και η διάταξη για τις καταχρηστικές απολύσεις, που θα αλλάζει τον τρόπο των εργατικών διεκδικήσεων από επιχειρήσεις που χρωστούν δεδουλευμένα.
Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα η 24ωρη προηγούμενη ενημέρωση του εργοδότη, με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.