Τα «αγκάθια» στην Κτηματογράφηση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «αγκάθια» στην Κτηματογράφηση
Συνολικά 288.844 ιδιοκτησίες «αγνώστου ιδιοκτήτη» διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για το 63% της ελληνικής επικράτειας έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό δικαιωμάτων ενδέχεται να έχει σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό διότι υπάρχουν δεκάδες εμπλοκές με τους Δασικούς Χάρτες, με τον εντοπισμό του ακινήτου, με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου κλπ. Εκτιμάται ότι για ένα μεγάλο ποσοστό δικαιωμάτων σε ακίνητα υπάρχει κίνδυνος ακόμη και απώλειας της ιδιοκτησίας.

Έτσι, σε όσες περιοχές η κτηματογράφηση βρίσκεται στη φάση της ανάρτησης θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν με προσοχή τα στοιχεία των ακινήτων τους και στην περίπτωση που διαφωνούν να υποβάλουν το αίτημα διόρθωσης. Ο έλεγχος και η διόρθωση μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά με τους κωδικούς taxis στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ωστόσο, μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ειδικά στις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας διόρθωσης των πρώτων εγγραφών (31 Δεκεμβρίου 2020) - δηλαδή της προθεσμίας που έχουν οι πολίτες ή το Δημόσιο για να «διορθώσουν» την εγγραφή της ακίνητης περιουσίας τους, ή ακόμα και να την δηλώσουν εάν δεν το έχουν κάνει - σε 35 περιοχές της χώρας έχουν οριστικά καταγραφεί περίπου 12.000 ακίνητα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», είναι 288.844. Από αυτά τα 203.100 είναι 100% αγνώστου ιδιοκτήτη ενώ τα υπόλοιπα έχουν συνιδιοκτήτες εκ των οποίων τουλάχιστον ένας δεν τα δήλωσε. Εάν το επόμενο διάστημα δεν εμφανιστεί ένας ή περισσότεροι ιδιοκτήτες, τα ακίνητα αυτά από 1-1-2021 θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί ή κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο Δημόσιο αφορά εκείνες που δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και επικαλεστούν χρησικτησία, ενώ αποτυπώνεται ως δασική έκταση, όσοι έχουν αμελήσει να υποβάλλουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, όσοι έχουν υποβάλλει εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας και δεν «κουμπώνει» το συμβόλαιο με τη θέση του ακινήτου, όσοι δεν δήλωσαν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο πριν την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου κλπ.

Αυτό που προέχει λοιπόν είναι οι πολίτες να ελέγξουν εντός των προθεσμιών τις κτηματολογικές εγγραφές, αλλά και τις αποτυπώσεις στους δασικούς χάρτες ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις περιουσίες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έως σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 180.000 αντιρρήσεις πολιτών κατά των δασικών χαρτών, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση ότι πρέπει να αναμορφωθούν όλοι οι δασικοί χάρτες ώστε να περιληφθούν παλαιότερες αποφάσεις της Διοίκησης που δεν είχαν αποτυπωθεί. Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Όσον αφορά στη διαδικασία κτηματογράφησης, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν το ακίνητο έχει εντοπιστεί σωστά στον χάρτη του Κτηματολογίου, εάν το εμβαδόν που αποτυπώνεται στον χάρτη, ταυτίζεται με το πραγματικό, εάν όλο ή τμήμα του διεκδικείται από το Δημόσιο ώστε να υποβάλλει ένσταση και όλα τα συμπληρωματικά έγγραφα που, κατά περίπτωση, θα του ζητηθούν (π.χ. παλιά συμβόλαια, μισθωτήρια, παραχωρητήρια, οικοδομικές άδειες, δηλώσεις ΟΣΔΕ) κλπ. Εάν η ιδιοκτησία δεν έχει δηλωθεί θα πρέπει άμεσα να υποβληθεί δήλωση. Να σημειωθεί ότι, παρότι προβλέπονται πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις, αυτά ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider