Παράταση δόσεων ενεργών ρυθμίσεων σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ για τις κλειστές επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράταση δόσεων ενεργών ρυθμίσεων σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ για τις κλειστές επιχειρήσεις

Περιθώριο έως το τέλος του Δεκεμβρίου για να πληρώσουν τη δόση Νοεμβρίου έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή και έχουν ενεργές ασφαλιστικές ρυθμίσεις πρας τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, οι κλειστές επιχειρήσεις κατά το δεύερο κύμα της πανδημίας δικαιούνται να μεταχρονολογήσουν μια μηνιαία δόση της ασφαλιστικής ρύθμισής τους και να την πληρώσουν ένα μήνα μετά.

Ωστόσο, σε περίπτωση που εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων απολυθούν, καθώς και στην περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση παύει και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές.

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει πως η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων οι οποίες είναι απαιτητές μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παροτείνεται κατά έναν μήνα.

Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις

Οι δικαιούχοι

Τη μεταχρονολόγηση μιας δόσης ενεργής ρύθμισης δικαιούνται μόνο οι κλειστές -με κρατική εντολή- επιχειρήσεις και όχι οι πληττόμενες. Ειδικότερα εντάσσονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

  • απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου ή Ορισμένου Χρόνου με πλήρη ή μειωμένη η εκ περιτροπής απασχόληση
  • έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 5/1/2020 που σημπεριλαμβάνεται στη λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων από 7 Νοεμβρίου. Εντάσσονται και οι επιχειρήσεις με δευτερεύοντα ΚΑΔ, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 5/11/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 5/11/2020.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη ρύθμιση υφίσταται και για την ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων προς το Δημόσιο, όπου παρέχεται η δυνατότητα σε όσους
οφειλέτες του Δημοσίου απώλεσαν παλιές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολης χρεών επειδή δεν κατέβαλαν μία μηνιαία δόση την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου 2020, να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές, καταβάλλοντας απλώς τη δόση του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Οι δόσεις που δεν πλήρωσαν θα μεταφερθούν αυτόματα για πληρωμή μετά τη λήξη των προθεσμιών καταβολής των δόσεων που ακολουθούν, από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider