Μετά την πρόσφατη αδειοδότηση των Ταμείων της Τραπέζης Πειραιώς και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, έρονται και άλλα οκτώ νέα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (TEA) να προστεθούν στα 25 εν λειτουργία ταμεία, εντός του 2021.
Ήδη αυτή την στιγμή τα 25 TEA που λειτουργούν στην χώρα μας (21 προαιρετικής και 4 υποχρεωτικής ασφάλισης) καλύπτουν με συμπληρωματικές παροχές
184.769 άτομα, που αντιστοιχούν στο 4,81% του συνόλου των απασχολουμένων. Η συνολική αξία του ενεργητικού τους στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 1,584 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ενωσης (ΕΛΕΤΕΑ) Χρήστου Νούνη, όπως διατυπώθηκαν σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, στο υπουργείο
Εργασίας βρίσκονται άλλα 6 καταστατικά νέων επαγγελματικών ταμείων προς έγκριση, ενώ συνολικά εντός του επόμενου χρόνου εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10 νέα TEA.
Μέσα σε 21 μήνες (έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020) το ενεργητικό τους παρουσίασε μικρή αύξηση, της τάξης του 0,84%, ενώ η μέση ετήσια απόδοση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων ανέρχεται σε 4,9% κατά την περίοδο 2011-2019.
Ως «ιδεώδες όχημα», προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης για όσους εργαζομένους επιθυμούν σε εθελοντική βάση
να ενισχύσουν τις συντάξεις τους, χαρακτήρισε τα TEA ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος προωθεί την εισαγωγή της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης στην δημόσια, υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης έθεσε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου η ανάπτυξη των TEA να τεθεί σε υγιείς βάσεις:
- Τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό (financial literacy) που θα ευαισθητοποιήσει τους Ελληνες να αποταμιεύουν από τα πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου,
- την ανάγκη για ευέλικτη και με χαμηλό κόστος λειτουργία των TEA και
- τη δημιουργία περισσότερων επενδυτικών προτάσεων προς τα TEA.
Διαβάστε επίσης
Τσακλόγλου: Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα μπορούν να δώσουν υψηλότερες συντάξεις