Την αυτόματη αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Το μέτρο θα έρθει με μορφή τροπολογίας, και θα αφορά έξι+ έξι μήνες κατά περίπτωση. Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή είπε επίσης ότι έχει υπολογίσει 130 εκατ. ευρώ ως κόστος ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Απρίλιο λέγοντας ότι ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα ανοίξει και σε τι έκταση η οικονομία τον μήνα Απρίλιο.
Την πρόταση να θεσμοθετηθεί με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα η παράταση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης , δηλαδή πάγωμα λογαριασμών, κατασχέσεις σπιτικών κλπ, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας ότι θα βοηθήσει πολύ επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης κάθε φορά που έχει μια θεομηνία, φωτιά, πλημμύρες, σεισμό, βγαίνει μια απόφαση που αναστέλλει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ θα μπορούσε να γίνεται με έναν αυτόματο τρόπο.
Ο υπουργός Οικονομικών αφού σχολίασε λέγοντας «αυτή είναι σοβαρή αντιπολίτευση, κι όχι όσα ακούσαμε με ανεύθυνες προτάσεις, σαν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» , ανακοίνωσε ότι θα φέρει τροπολογία με μέτρα για την πανδημία , στην οποία θα προβλέπει την εξάμηνη παράταση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, με δυνατότητα άλλων έξι μηνών παράτασης.
22 δισ. από τις αγορές
Αναφέρθηκε εκτενώς στην κριτική βουλευτών της αποζημίωσης για τον δανεισμό από τις αγορές αλλά και το ιδιωτικό χρέος λέγοντας τα εξής:
«Προφανώς αν δεν είχα πανδημία δεν θα πηγαίναμε σε τέτοια έντασης χρηματοδοτήσεων , αλλά ξέρετε κάποιο άλλον τρόπο; Η απόκλιση εσόδων και δαπανών επί 14 μήνες πως θα καλυφθεί; Ένα κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί και για ένα άλλο κομμάτι έχεις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ορθώς η Πολιτεία βοηθάει άρα έχεις αυξημένες δαπάνες. Ποιος θα καλύψει το κενό; Το ταμείο της χώρας θέλει σωστή, διορατική , υπεύθυνη διαχείριση, θα πρέπει να το ενισχύεις και να το βοηθάς έχοντας στο μυαλό σου ότι και στο μέλλον μπορεί να χρειαστείς πόρους. Μέχρι στιγμής έχουμε αντλήσει από τις αγορές 22 δισ., το λέω για αυτούς που λένε ότι το μαξιλάρι θα έφτανε . Δεν μπορούμε αν ασκούμε κριτική και αν μην λέμε από πού θα βρούμε τα λεφτά!».
Για το ιδιωτικό χρέος
Για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε ανεύθυνες τοποθετήσεις που έλεγαν για αύξησή του το 2020, στα 17 δισ. «Επικαλούμαι την ΤτΕ που λέει για κίνδυνο διόγκωσης από 8 έως 10 δισ. , αλλά πότε; Το 2021, και δεν λαμβάνει τα μέτρα που έχουν το Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2. Οι τράπεζες πιστεύουν πως θα είναι μικρότερο το ποσό. Και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης λέει ότι το συνολικό μέγεθος του ιδιωτικού χρέους δεν είναι αυξημένο το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος. Άλλο κίνδυνος για το μέλλον, άλλο να ξεκινάς από τα αποδυτήρια ξεκινάς με λάθος εκτιμήσεις!» .
Διαβάστε επίσης: