Υπό τον φόβο μιας νέας γενιάς «κόκκινων» φορολογικών οφειλών που θα ανοίξουν τρύπες στα κρατικά ταμεία και στη σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας.
Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκινούν εντός των ημερών και όπως έγραψε το insider.gr, στην ατζέντα θα βρεθούν οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση με επίκεντρο τη ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα βελτιωμένη ρύθμιση θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι για να έχουν οι φορολογούμενοι μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά της Εφορίας και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης, όπως η κάλυψη Παγίων Δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από σήμερα.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς τα ταμεία της Εφορίας να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθάνουν στα 2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.
Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και θα εξεταστούν σε πρώτη φάση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, το νέο σχήμα ρύθμισης των χρεών της πανδημίας θα κινείται σε δυο άξονες:
- Ο πρώτος αφορά μια συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών σε 60 έως 72 δόσεις. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών της Εφορίας σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων που προβλέπεται σήμερα για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή. Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας. Μάλιστα, τη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022.
- Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας.
Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:
- Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
- Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
- Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
- Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων.