Κύμα συνταξιοδοτήσεων από ασφαλισμένους του Δημοσίου είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, τροφοδοτούμενο από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, πέραν των υγειονομικών.
Όπως επισημαίνουν στο insider.gr αρμόδιοι παράγοντες της ασφάλισης, χιλιάδες υπάλληλοι πλησίον της σύνταξης αναμένεται να υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του χρόνου, φοβούμενοι αφενός τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα ισχύσουν από 1/1/2022 και αφετέρου την αναστολή σύμβασης που τους περιμένει στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού μετά τον Σεπτέμβριο και στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες «υποδαυλίζει» το κλίμα εξόδου από το Δημόσιο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν μια πρόωρη σύνταξη από την αναστολή σύμβασης, χωρίς μισθό και εισφορές, για άγνωστο χρονικό διάστημα.
«Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις προνοιακές δομές και στις δομές υγείας των νοσοκομείων, όπου με το νόμο 4820/2021 έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή χωρίς αμοιβή και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) εκδηλώνουν ενδιαφέρον και επισκέπτονται εργατολόγους εξετάζοντας το ενδεχόμενο και τη δυνατότητα ακόμη και πρόωρης συνταξιοδότησης. Θεωρούμε ότι παρόμοιες συνθήκες θα συναντήσουμε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που θα τεθούν σε ένα τέτοιο καθεστώς (εκπαιδευτικοί - υπάλληλοι front desk)», επισημαίνει η δικηγόρος εργατικού δικαίου, Μαργαρίτα Κάρδαρη.
Ασφαλισμένοι που ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, επιλέγουν την προκαταβολή σύνταξης (από 360 έως 380 ευρώ το μήνα) έως ότου υπολογιστεί το κύριο ποσό που δικαιούνται, από το μηδενικό εισόδημα που τους «υπόσχεται» η αναστολή εργασίας στο Δημόσιο.
«Θηλιά» για τον ΕΦΚΑ
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός από τα προβλήματα που θα προκαλέσει στην λειτουργία καίριων δημοσίων υπηρεσιών τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, θα δυσκολέψει και την προσπάθεια του ΕΦΚΑ να απομειώσει το στοκ των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων μέχρι το τέλος του έτους.
Πάνω από 200.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να αποχωρήσουν από την εργασία τους έως το τέλος του έτους, με αφορμή την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την τροποποίηση των ορίων ηλικίας από το 2022.
Το 2021 είναι άλλωστε το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα λεγόμενα «μεταβατικά» όρια ηλικίας, καθώς από 1/1/2022 τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη καθορίζονται στο 62ο έτος (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης). Αντίστοιχα για μειωμένη σύνταξη, το όριο είναι τα 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Υπολογίζεται πως ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 100.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2020.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την τάση φυγής από το Δημόσιο λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αναμένεται να δημιουργήσουν έξτρα πίεση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της παύσης πληρωμών λόγω της πανδημίας.
Επιπλέον θα εκτοξεύσει το πλήθος των εκκρεμών αιτημάτων απονομής κύριας σύνταξης, το οποίο ήδη ανέρχεται κοντά στις 130.000 αιτήσεις εν αναμονή.