Αλλάζει από το 2022 το καθεστώς εργασίας και υπέρβασης των ωραρίου για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με την Ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Η Ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί αρχικά σε δυο κλάδους της οικονομίας και ειδικότερα στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ και προς το τέλος του έτους θα υπάρξει η καθολική εφαρμογή της σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Η Ψηφιακή Κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό, ή ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα και τα δύο με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Μέσω των web apps θα μπορεί ο εργαζόμενος να παρακολουθεί από το κινητό του τηλέφωνο τις υπερωρίες που δηλώνει ο εργοδότης, το ωράριο εργασίας, τα ρεπό, τις άδειες κλπ.
Τι γίνεται όμως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως, για όσους έχουν διακεκομμένο ωράριο, ή κάνουν χρήση του ευέλικτου 8ώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιακή κάρτα θα καλύπτει όλες αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η εφαρμογή θα εμφανίζει αναλυτικά τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου, τον μισθό σε επίπεδο ώρας, ακόμη και τα διαλείμματα του υπαλλήλου, τα επαγγελματικά του ταξίδια ή την έκτακτη απουσία του για προσωπικούς λόγους.
Σε περιβάλλον τηλεργασίας, ο εργαζόμενος θα δηλώνει ψηφιακά την είσοδο και την έξοδο από τον υπολογιστή και άρα την έναρξη και την λήξη της δουλειάς του.
Η χρήση της ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία είναι κλειδί για να λειτουργήσει το «δικαίωμα της αποσύνδεσης», με τη συμπλήρωση του συμφωνημένου ωραρίου. Μένει να διευκρινιστεί αν ο εργοδότης θα έχει κάποιο ρόλο στην δήλωση του ωραρίου και αν θα χρειάζεται να συναινεί ψηφιακά.
Τι προβλέπει ο νόμος 4809/2021
Στον εργασιακό νόμο 4808/2021 προβλέπει ότι:
- Η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.
- Κατ’ εξαίρεση η τηλεργασία (όταν δεν εφαρμόζεται μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου) μπορεί να εφαρμόζεται με απόφαση του εργοδότη μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας
- Μετά από αίτηση του εργαζομένου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του. Αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα παραπέμπεται προς επίλυση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Εντός οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους όρους εργασίας λόγω της τηλεργασίας.
Το κόστος που αναλαμβάνει ο εργοδότης είναι:
- ο εξοπλισμός (απόκτηση, συντήρηση, αποκατάσταση) και
- οι επικοινωνίες – οι λεπτομέρειες καθορίζονται με υπουργική απόφαση.
Οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, ως λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης εργοδότη είναι αφορολόγητες και δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.
Ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως, να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.
Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.