ΟΟΣΑ: «Καμπανάκι» για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: «Καμπανάκι» για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση, το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από τα 63 χρόνια το 2035 και να πλησιάσει τα 65 χρόνια το 2050

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα κατά 2,8 χρόνια (έως το 2050) λόγω της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ (Pensions at a Glance 2021), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Η ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα», αναφέρει η έκθεση.

«Η μελλοντική κανονική ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 69 έτη ή περισσότερο στη Δανία, την Εσθονία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ η Κολομβία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία θα επιτρέψουν στους άνδρες να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Οι γυναίκες θα διατηρήσουν χαμηλότερη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης από τους άνδρες στην Κολομβία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, την Πολωνία και την Ελβετία» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης είναι τα 62 χρόνια για κάποιον που εργάζεται από 22 ετών, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από τα 63 χρόνια το 2035 και να πλησιάσει τα 65 χρόνια το 2050.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2020 ήταν τα 63,8 χρόνια για τους άντρες και τα 62,4 χρόνια για τις γυναίκες. Οι Ελληνίδες έβγαιναν πέρυσι στη σύνταξη σε χαμηλότερη ηλικία (58,1 χρόνια) από τις άλλες γυναίκες των χωρών του Οργανισμού, με συνέπεια να έχουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (28,4 χρόνια).

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας από το 2010 προβλέπεται πως 11 χρόνια μετά (από 1/1/2021) ξεκινά η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής τη δεκαετία 2010 - 2020. Η ίδια ρύθμιση αναφέρει πως από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάσει πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Φέτος, ωστόσο, δεν εκκίνησε η διαδικασία, πιθανότατα επειδή το ανώτατο όριο ηλικίας των 65 ετών έχει ήδη - στο μεταξύ - αυξηθεί στα 67 έτη. Την ίδια στιγμή, είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση και ο κορονοιός επέτρεψαν την δεκαετία 2010 - 2020 την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σε κάθε περίπτωση, από το 2024 θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία αύξησης των ορίων ηλικίας ανά 3ετία.

Εν μέρει, χάρη στη σύνδεση αυτή, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ το 2070 σε σχέση με το 2019, όταν ανερχόταν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της ΕΕ (15,7% του ΑΕΠ).

Οι αυστηρότεροι όροι συνταξιοδότησης συνέβαλαν στη βραδύτερη αύξηση των συνταξιούχων σε μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σημειώνεται στην έκθεση.

Μεγάλη μείωση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα έως το 2060

Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες πολύ περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. «Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Θα μειωθεί κατά 35% ή περισσότερο στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και περισσότερο από 25% στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ισπανία».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η πανδημία έχει βαρύνει τους ηλικιωμένους, αν και οι συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να προστατεύονται, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, και στις υπόλοιπες χώρες η μακροπρόθεσμη οικονομική πίεση από τη γήρανση παραμένει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο γλιτώνουν την παγίδα της αύξησης στα όρια ηλικίας - Τι ισχύει με τους γονείς ανηλίκων

Πότε αλλάζουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη - Ποιοι ασφαλισμένοι διασώζονται

Νέα όρια ηλικίας στις συντάξεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider