Το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ αλλά και του συστήματος κατάρτισης στην Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η φιλοσοφία της νέας μεταρρύθμισης στηρίζεται στην διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας και στην επιλογή παρόχων κατάρτισης (ΚΕΚ) υψηλού επιπέδου για τους οποίους θα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού του λεγόμενου skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Για αυτό δρομολογεί μια ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης που θα βασίζεται στη διαφάνεια και την αξιολόγηση.
Με τα νέα πιστοποιητικά κατάρτισης που θα λαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι, θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας που πριν δεν μπορούσαν, καθώς και υψηλότερες μισθολογικές απολαβές.
Γι' αυτό άλλωστε τα νέα προγράμματα δεν θα αφορούν μόνο άνεργους, αλλά και εργαζομένους (επανακατάρτιση) προκειμένου να έχουν επαγγελματική ανέλιξη.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην κατάρτιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων και εκείνων που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων που στερούνται γνώσεων χειρισμού Η/Υ, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.
Τα νέα Προγράμματα
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης, με τον αριθμό αυτόν να φτάνει στο 500.000 στο τέλος του 2025.
Έμφαση θα δοθεί σε δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας και σε προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης εργασίας. Επίσης σε «πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δις ευρώ.
Επιπροσθέτως έχουν εξασφαλιστεί 131 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα στηριχθούν στο μοντέλο των πιλοτικών προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και η Cisco.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν πιο ευέλικτες , να επιταχυνθεί η λήψη των αποφάσεων και να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του οργανισμού.