Στο τραπέζι η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο τραπέζι η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές
Σχεδιάζεται η παράταση του μέτρου έως το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα εξεταστεί εάν θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Μετά τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές, η κυβέρνηση εξετάζει τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται σήμερα στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Η «προσωρινή» μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε λήγει στις 30 Ιουνίου 2022. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την παράταση του μέτρου έως το τέλος του έτους και τη μονιμοποίησή του το 2023. Η διατήρηση των εκπτώσεων στο ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες και μετά το τέλος Ιουνίου βρίσκεται στην κυβερνητική ατζέντα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει (Παραπολιτικά FM 90,1) ότι αποτελεί μια από τις προκλήσεις του 2023.

Μάλιστα, από τη στιγμή που απορρίπτεται στην παρούσα φάση η μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής καθώς έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος, η μονιμοποίηση το 2023 της «προσωρινής» μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται σήμερα συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ περιλαμβάνει:

- Τον καφέ , τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

- Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

- Το τουριστικό πακέτο.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα εξεταστεί και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν κατηγορηματικά σε αυτή τουλάχιστον τη φάση παρεμβάσεις στη φορολογία για την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων σε είδη διατροφής και υγρά καύσιμα.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ έκανε λόγο για περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια και ανάγκη προσεκτικών κινήσεων λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του κινδύνου αύξησης των επιτοκίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες και αυτό είναι ο βασικός περιορισμός που υπάρχει, από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων είναι πάντα δυναμικές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider