«Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν απλώς τις δουλειές τους, επαναπροσδιορίζουν την έννοια της επιτυχίας» ισχυρίζονται ειδικοί αναλυτές των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη «Μεγάλη Παραίτηση», ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων φεύγει από τη δουλειά του.
Οι άνθρωποι αξιολογούν ξανά τις επιλογές τους και οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρουν το burnout ως έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η πανδημία επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες και τα «θέλω», με όλα τα άυλα στοιχεία της ζωής που της δίνουν αξία να έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά.
Με εκατομμύρια θέσεις ανά την υφήλιο «ανοιχτές» αυτή τη στιγμή, οι εργοδότες δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στην ανάγκη των εργαζόμενων για μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία, προκειμένου να κερδίσουν την αφοσίωση στην εταιρεία.
Και οι πρωτοβουλίες τους αυτές δεν αφορά σε προνόμια, όπως τραπέζια πινγκ-πονγκ και πλούσιους μπουφέδες, αλλά στην εφαρμογή πολιτικών όπως οι μέρες ψυχικής υγείας, όπου οι εργαζόμενοι κάνουν «reset» για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, να απολαύσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και να πάψουν να θεωρούν πως το burnout είναι το τίμημα της επιτυχίας...
Το παράδειγμα της Grant Thorton
Την 4ήμερη εργασία για τον μήνα Αύγουστο στο σύνολο του προσωπικού της υιοθετεί η Grant Thorton «δίνοντας τέσσερις επιπλέον ημέρες άδειας», προκειμένου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «να περάσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».
Η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας για τον Αύγουστο, είναι μια μόνο από τις αρκετές δράσεις που έχουμε θεσπίσει ως Grant Thornton τα τελευταία χρόνια, όπως οι «Early Leave days», δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες του έτους κατά τις οποίες το προσωπικό αποχωρεί νωρίτερα από την εργασία του, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αναβαθμίσεις στη μισθολογική πολιτική και τα προνόμια που παρέχει η εταιρία, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες του προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει: «Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού μας και βασικό παράγοντα της ανάπτυξης και συνεχούς εξέλιξης της Grant Thornton. Η δυναμική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού με την ένταξη νέων και εξειδικευμένων στελεχών βρίσκεται σε παράλληλη τροχιά με την εξέλιξη των λειτουργιών μας και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και ψηφιακά προσαρμοσμένες υπηρεσίες».
«Επιδιώκοντας να αναπτύσσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους μας, οι οποίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στη συμπεριληπτική κουλτούρα, διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ακούμε τις απόψεις και ιδέες των ανθρώπων μας, δημιουργώντας μαζί το εργασιακό περιβάλλον της επόμενης ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζουμε όσα έχουν πραγματική αξία για τους ίδιους και μεριμνούμε ώστε να τους προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Με γνώμονα τα παραπάνω, προχωρήσαμε στην καθιέρωση τετραήμερης εργασίας για τον μήνα Αύγουστο, δίνοντας τέσσερις επιπλέον ημέρες άδειας, προκειμένου να περάσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάλιστα, η εν λόγω δράση επισφραγίζει μία σειρά σημαντικών παροχών και ενεργειών που υλοποιούμε τον τελευταίο χρόνο για τους ανθρώπους μας, στα πλαίσια της μετάβασής μας στη νέα εποχή».
«Η Grant Thornton διατηρεί και ενισχύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της, αποδεικνύοντας με πράξεις ότι οι άνθρωποί μας παραμένουν το σημαντικότερο κομμάτι του οργανισμού», αναφέρει ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton με αφορμή την ανακοίνωση και συνεχίζει: «Επιθυμώντας να ευχαριστήσουμε τα στελέχη μας για την στήριξη και τη δέσμευσή τους, μέσα σε μία ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη περίοδο για όλους, ανακοινώνουμε την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας για τον Αύγουστο, μίας πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για εμάς το “Go Beyond” δεν είναι απλά μία υπόσχεση, αλλά ένα όραμα που μετουσιώνεται σε δράσεις και πράξεις».
Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας με 10 ώρες ημερήσιο ωράριο προβλέπεται στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο ν.4808/2021.
KRS: Η πρώτη εταιρεία που τόλμησε το 6ωρο
Από την Πρωτοχρονιά του 2022 ο Κωνσταντίνος Ράικος, ιδρυτής και CEO του ομίλου λογιστικών υπηρεσιών KRS, εφαρμόζει 6ωρη εργασία με αμοιβές 8ώρου στην εταιρεία του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια καινοτόμα και τολμηρή πρωτοβουλία για τα Ελληνικά δεδομένα, που έγινε στα πλαίσια της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Συμβαδίζει εξάλλου με αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα.
Είναι επίσης κάτι που βοηθάει συνολικά την εταιρεία να είναι ενεργή και πλήρως παραγωγική για 12 ώρες την ημέρα, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων, μιας και με το μοντέλο της 6ωρης εργασίας υπάρχουν δύο βάρδιες.
Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Ραΐκου στο Facebook είναι ενδεικτική: «Πριν από χρόνια είχα μια τρελή ιδέα! Σκέφτηκα, πως θα ένιωθαν οι άνθρωποι της εταιρείας μας αν εργαζόντουσαν 6 ώρες με αμοιβές πλήρης απασχόλησης; Θα προλάβαιναν να φροντίζουν τις οικογένειες τους ή τον εαυτό τους (πνευματικά και σωματικά); Θα βελτίωνε τον τρόπο ζωής τους και κατ´ επέκταση την αποδοτικότητα τους;
Έπειτα από σχεδιασμό και βαθύ στοχασμό 2 ετών η εταιρεία μας εφαρμόζει 6ωρο με αμοιβές 8ωρου όντας η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα!! Οι πρώτες μετρήσεις είναι εξαιρετικές-φαίνεται ότι δουλεύει! Καινοτομούμε για τον άνθρωπο!
Εύχομαι κι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τον σημαντικότερο παράγοντα-πόρο που έχει κάθε επιχείρηση- τον άνθρωπο!»