Διετής σύμβαση με αυξήσεις 7% για τους εργαζόμενους στα καταλύματα - Επέκταση της κλαδικής και στην εστίαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διετής σύμβαση με αυξήσεις 7% για τους εργαζόμενους στα καταλύματα - Επέκταση της κλαδικής και στην εστίαση
Όλοι οι μισθοί που υπολείπονται των 713 ευρώ αναπροσαρμόζονται στο ύψος του νέου κατώτατου μισθού που ισχύει από την Πρωτομαγιά.

Υποχρεωτική αναμένεται να κηρυχθεί άμεσα για 300.000 εργαζόμενους στην εστίαση η διετής σύμβαση που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό, με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη από το νόμο γνώμη του ΑΣΕ για την επέκταση της σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από τη Σύμβαση.

Την βούλησή του να υπογράψει τη σχετική απόφαση έχει ανακοινώσει άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με την Ομοσπονδία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κενών θέσεων στον τουρισμό.

Σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2019, ο κατώτατος μικτός μισθός στην εστίαση είναι σήμερα στα 671 ευρώ μικτά για το βοηθό σερβιτόρου, στα 674 ευρώ για τους διανομείς (delivery), με επιδόματα τριετίας 10% και επίδομα ειδικών συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Για το προσωπικό που εργάζεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κέτερινγκ, ψητοπωλεία οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 684,30 ευρώ (ψήστης, λαντζέρης) έως 964,42 ευρώ μικτά (αρχιμάγειρας). Για κάθε έτος προϋπηρεσίας, ανεξαρτήτως εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται ξεχωριστό επίδομα 4,63 ευρώ, ενώ παραμένουν τα επιδόματα γάμου (10%) και τα λοιπά επιδόματα, ανάλογα με το είδος της εργασίας (εποχικής απασχόλησης 10%, τουριστικής εκπαίδευσης 6-10%, ανθυγιεινής εργασίας 10%, ταμιακό επίδομα 5%).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά προσωπικό που εργάζεται σε καφενεία, καφέ, σνακ-μπαρ, ουζερί, καφέ-ζαχαροπλαστεία κ.λπ. -επίσης, καλύπτεται το προσωπικό σε κάθε κατάστημα όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές, ο μισθός κυμαίνεται από 671,85 ευρώ (βοηθοί), έως 763,98 ευρώ (μπάρμαν), με επιδόματα τριετίας 5% επί του βασικού μισθού ως και για 5 τριετίες. Σε 10% υπολογίζονται τα επιδόματα τριετίας για τους delivery, ως και πέντε τριετίες, ενώ οι σερβιτόροι παίρνουν 10% επί του βασικού συμβολικού μισθού (144 ευρώ, καθώς τυπικά πληρώνονται με το 13% ως ποσοστό του λογαριασμού των πελατών).

Ολοι οι μισθοί που υπολείπονται των 713 ευρώ αναπροσαρμόζονται στο ύψος του νέου κατώτατου μισθού που ισχύει από την Πρωτομαγιά.

Διετής σύμβαση για τους εργαζόμενους στα καταλύματα

Αύξηση στον μισθό τους θα δουν 70.000 εργαζόμενοι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Την πρόταση του μεσολαβητή, Ιωάννη Καρούζου, αποδέχθηκε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και θα υπογραφεί, τις επόμενες ημέρες, διετής σύμβαση για τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως μη κύρια τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ, συμφωνήθηκε αύξηση 3% και μάλιστα αναδρομική από την 1/1/2022, που διαμορφώνει τους μισθούς στις τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων ως εξής:

Α’ Κατηγορία Β.Μ. 794,13 ευρώ

Β' Κατηγορία Β.Μ. 773,53 ευρώ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ. 752,93 ευρώ

Δ' Κατηγορία Β.Μ. 734,39 ευρώ

Νέα αύξηση 4% αναμένει τους εργαζόμενους από 01/01/2023, καθώς οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Α’ Κατηγορία Β.Μ. 825,89 ευρώ

Β' Κατηγορία Β.Μ. 804,47 ευρώ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ. 783,04 ευρώ

Δ' Κατηγορία Β.Μ. 763,76 ευρώ

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διατηρούνται όλα τα θεσμικά και τα επιδόματα από τις προηγούμενες συμβάσεις, καθορίζεται πως το μισάωρο διάλειμμα είναι εντός του οκταώρου και φυσικά υπάρχει η δέσμευση πως οι δύο πλευρές (ΠΟΕΕΤ & ΣΕΤΚΕ) θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας η σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΕΕΤ: Νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση για 70.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στην εστίαση - Στα 713 ευρώ οι κατώτατοι μισθοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider