Καταργείται η ακρόαση των ασφαλισμένων για τις περιπτώσεις που απορρίπτεται η αίτηση συνταξιοδότησης τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν καθώς και όσων θα κατατεθούν στο εξής.
Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» προβλέπεται ρητά η κατάργηση ενός διαδικαστικού σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με το νόμο 4670/2020.
Σύμφωνα με το υπ' άρθρο 46 του 2676/1999 πριν την έκδοση διοικητικής πράξης απόρριψης αιτήσεως ασφαλισμένου για την απονομή σύνταξης, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να καλεί το θιγόμενο ασφαλισμένο σε ακρόαση (μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης).
Το δικαίωμα της ακρόασης συνίσταται στην παροχή δυνατότητας στον ασφαλισμένο να αναπτύξει γραπτώς ή προφορικώς τις απόψεις του ενώπιον του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της διοικητικής πράξης και να προτείνει λύσεις πριν αυτό προβεί σε επιβαρυντική γι' αυτόν ενέργεια ή μέτρο.
Όμως η διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4670/2020 προέβλεψε μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης, την οποία περιγράψει διεξοδικά και η οποία δεν περιλαμβάνει τέτοιο στάδιο. "Η ρητή κατάργηση της διαδικασίας αυτής αποσκοπεί στην άρση τυχόν ερμηνευτικών αμφιβολιών" τονίζεται στη αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται για λόγους νομικής σαφήνειας, προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες και να αποφευχθεί η εκ νέου κλήση των
ασφαλισμένων.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έχει κρίνει ότι ο διοικούμενος έχει εκφράσει
τις απόψεις του με την υποβολή της αίτησης, συνεπώς δεν απαιτείται στάδιο προηγούμενης ακρόασης.