Πού πήγαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία - Σε ποιον κλάδο πήραν «μεταγραφή»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πήγαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία - Σε ποιον κλάδο πήραν «μεταγραφή»
Ο κλάδος του τουρισμού ψάχνει ακόμη 55.000 εργαζόμενους που του λείπουν για τη φετινή σεζόν.

Την ώρα που η ζήτηση για διακοπές κορυφώνεται και όλα δείχνουν πως σε επίπεδο αφίξεων θα φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα, η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό αναδεικνύεται ως το Νο1 πρόβλημα.

Ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται σε αναζήτηση 55.000 εργαζόμενων για τη φετινή σεζόν, καθώς από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, μία στις 5 θέσεις παραμένει ακόμη κενή.

Μάλιστα, σε επιστολή που απέστειλε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος προς τους υπουργούς Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά νομοθετική παρέμβαση ώστε να μπορέσουν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο για την καλοκαιρινή σεζόν νέοι συνταξιούχοι (που έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ακόμη), αλλά και εκπαιδευτικοί ( που δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες ).

Η πανδημία που μεσολάβησε και η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου το 2020 και 2021 δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα πολλοί να οδηγηθούν σε αλλαγή εργασιακού πεδίου.

Για παράδειγμα, αλλοδαποί που δούλευαν ήδη στα ξενοδοχεία έφυγαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, αναζήτησαν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

«Έκρηξη» απασχόλησης στην βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών

Στον αντίποδα όλων αυτών, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών γνωρίζει ημέρες δόξας, συνιστώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης.

Από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι το μερίδιό της στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να σημειώνει άνοδο, κυρίως λόγω της μικρής αύξησης του συνολικού εργατικού δυναμικού στις βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση βρισκόταν στο 28,0%, ενώ το 2021 έφθασε στο 36,3%, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο «Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών - FACTS & FIGURES 2021».

Το 2021, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 15,0%, ξεπερνώντας σχεδόν τους 137,7 χιλιάδες. Μικρότερη κατά το ίδιο έτος, ήταν η αύξηση στο σύνολο της μεταποίησης, μόλις 4,3%.

Ως προς το μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων στον κλάδο τροφίμων και ποτών, η πλειονότητα φαίνεται πως είναι απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου, (75% του συνόλου των απασχολούμενων από 80% το 2011).

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα έναντι του συνόλου της οικονομίας (51% το 2020). Στα τρόφιμα και τα ποτά, το 18% των εργαζομένων είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και έχουν μεταπτυχιακό. Το ποσοστό μάλιστα εκείνων που διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης έχει αυξηθεί στο σύνολο των εργαζομένων από 1% το 2011 σε 2% το 2020.

Από την κατανομή των απασχολούμενων στις βασικές επαγγελματικές κατηγορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από την κατηγορία των ειδικευμένων τεχνιτών, ποσοστό το οποίο έχει μειωθεί από 42,2% το 2011 σε 29,7% το 2020.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επαγγελματική κατηγορία είναι οι χειριστές μηχανημάτων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 18,3% του συνόλου των απασχολούμενων.

Άνοδο έχουν παρουσιάσει οι τεχνικοί και οι υπάλληλοι γραφείου, ενώ πολύ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και στους πωλητές σε σύγκριση με το 2011.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Απογειώνονται οι αφίξεις - Αισιοδοξία για τα έσοδα

ΙΕΛΚΑ: Ξεπέρασαν τους 220.000 οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο τροφίμων της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider