Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τραπεζικά καστήματα και σούπερ μάρκετ και άρχισαν οι «παραφωνίες» και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Επιτήδειοι εργοδότες ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενούς τους να «χτυπούν» την κάρτα στην λήξη του νόμιμου ωραρίου και να συνεχίζουν το ωράριό τους. Αλλοι πάλι ζήτησαν από το προσωπικό τους που δουλεύει εκτός γραφείου να μην χτυπήσει καθόλου την ψηφιακή κάρτα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως στο πρώτο δίμηνο της νέας εφαρμογής δεν προβλέπονται κυρώσεις στους παραβάτες.
Παρότι το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και έχει ως βασικό στόχο την πάταξη της αδήλωτης αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας, γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ εφάρμοσαν διάφορα «τερτίπια» για να παρακάμψουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Σωματεία εργαζομένων και ενώσεις καταγγέλλουν ότι αρκετές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυθαιρετούν εις βάρος των εργαζομένων τους, καταπατώντας για ακόμη μια φορά την εργατική νομοθεσία.
Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» υπάρχουν καταγγελίες για αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία ζήτησε από τους εργαζόμενους να παραδίδουν εκτυπωμένο το QR code στους υπευθύνους των καταστημάτων, ώστε οι δεύτεροι να δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της βάρδιας των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, μια άλλη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ζήτησε από το προσωπικό καταστήματος στα νότια προάστια της Αθήνας να ενημερώνει εικονικά το σύστημα για την αποχώρησή του από την εργασία εντός του προγραμματισμένου ωραρίου, αλλά να παραμένει για μια ώρα ακόμη στην δουλειά μέχρι την έναρξη της επόμενης βάρδιας.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα όπλο στα χέριά των εργαζόμενων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα καθώς είναι συνυπεύθυνοι με βάση το νόμο και σε περίπτωση ελέγχου, υπάρχουν κυρώσεις και για εκείνους, όχι μόνο για τον παραβάτη εργοδότη» αναφέρει στο insider.gr ο συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.
Τι καταγγέλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Σήμερα, οι εργαζόμενοι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, «σκανάρουν» στο Ergani Card Scanner (την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας. Έτσι καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, από την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησαν τα... «παρατράγουδα».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:
- Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
- Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
- Ωρομίσθιοι που δουλεύουν 8ωρο έλαβαν «υπενθύμιση» να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
- Σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών ζητήθηκε να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.
- Ζητήθηκε από οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
- Κάλεσαν για εργασία υπαλλήλους στο ρεπό τους, αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.