Προϋπολογισμός 2023: Στα 68,8 δισ. ευρώ το πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2023: Στα 68,8 δισ. ευρώ το πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες
Αύξηση 1,7 δισ. ευρώ σε μισθούς και κοινωνικές παροχές το επόμενο έτος. Η ενεργειακή κρίση φέρνει φέτος δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό .

Στη σκιά της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο αρχίζει να σχεδιάζει το προϋπολογισμό του 2023 ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να καταθέσει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από το έκρηξη της ακρίβειας.

Η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση της οροφής των δαπανών του δημοσίου κατά 4,2 δισ. ευρώ το 2023 με τη «μερίδια του λέοντος» να πηγαίνει στις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Αν και ο στόχος είναι η επαναφορά της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ με βάση τις οδηγίες Σκυλακάκη προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου για τα ανώτατα όρια δαπανών το επόμενο έτος, το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ. ευρώ από 64,5 δισ. ευρώ που είχε οριστεί η οροφή για τις φετινές δαπάνες. Τα ανώτατα όρια των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθουν στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη στοχοθεσία αυξημένο κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 21,8 δισ. ευρώ για το 2023 από 19,8 δισ. ευρώ φέτος είναι το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις ενώ ανεβαίνει και η οροφή των πόρων σε Υγεία και Παιδεία κατά 600 εκατ. ευρώ και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού» ενώ οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και επισημαίνεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».

Στο μεταξύ στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν μονόδρομο την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού καθώς η συνεχιζόμενη με αμείωτη ένταση ενεργειακή κρίση ανατρέπει τους αρχικούς υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ για να σβήσουν οι φωτιές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο έχουν δαπανηθεί 200 εκατ. ευρώ. Λόγω του ρευστού και αβέβαιου σκηνικού το ύψος του τελικού λογαριασμού για τα κρατικά ταμεία είναι άγνωστο και όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός «έχει μέλλον» αλλά θεωρούν τον κίνδυνο ύφεσης για φέτος εξαιρετικά μικρό λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος έως 31/8

gazzetta
gazzetta reader insider insider