Ποιοι και πότε θα εισπράξουν στον Χριστουγεννιάτικο μποναμά για την ακρίβεια - Ημερομηνίες και δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι και πότε θα εισπράξουν στον Χριστουγεννιάτικο μποναμά για την ακρίβεια - Ημερομηνίες και δικαιούχοι
Διπλή δόση θα λάβουν και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ άλλη μιάμιση δόση θα δουν στον λογαριασμό τους 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Χριστουγεννιάτικο μποναμά θα λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες την εβδομάδα 15-23 Δεκεμβρίου, καθώς θα προπληρωθούν επιδόματα και συντάξεις, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η επιταγή ακρίβειας.

Ο καταιγισμός πληρωμών, στόχο έχει να δώσει μια «ανάσα» ρευστότητας στα ευάλωτα νοικοκυριά, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω ενεργειακής κρίσης και ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει από τη ΔΥΠΑ η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Παράλληλα θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας του Ιανουαρίου.

Η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ θα καταβληθεί και στους μακροχρόνια ανέργους που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εφόσον υπάρξει απόφαση της ΔΥΠΑ. Η καταβολή της επιταγής ακρίβειας θα περάσει από το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ και δεν χρειάζεται διάταξη νόμου.

Στην συνέχεια θα βγει ΚΥΑ και θα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων, με κυρίαχη για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση να αποτελεί το να είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.

Επίσης, θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ.
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Στο μεταξύ μέχρι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των μισθωτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, το δώρο Χριστουγέννων.

Συντάξεις Ιανουαρίου

  • Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:

  • Ο ΟΑΕΕ την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
  • Ο ΟΓΑ την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022.

Οι συντάξεις θα είναι αυξημένες για τους παλαιούς συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και για εκείνους τους συνταξιούχους του Δημοσίου που καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Επίδομα ακρίβειας

Επίδομα ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα εισπράξουν έως τις 20 Δεκεμβρίου πάνω από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ευάλωτοι πολίτες και οικογένειες.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 250 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτωσεις -που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης - θα καταβάλλεται διπλή (500 ευρώ).

Διπλή δόση θα λάβουν και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ άλλη μιάμιση δόση θα δουν στον λογαριασμό τους 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Όροι και προϋποθέσεις

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  2. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού Εν.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
  3. Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια της παρ. 2 στο ποσό των 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Αν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.. Αν και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι την 31η.12.2022.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και στο Δημόσιο εν γένει, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα 250 ευρώ: Με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια οι δικαιούχοι - Ποιοι θα το λάβουν διπλό τα Χριστούγεννα

Επίδομα 250 ευρώ: Περισσότεροι οι δικαιούχοι φέτος - Ποιοι θα το χάσουν

Στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό: Νωρίτερα η αύξηση των συντάξεων - Όλες οι αλλαγές σε εισφορές και χρέη στον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider