Η μάχη των μισθών: Στο κυνήγι υψηλότερων αποδοχών οι Έλληνες εργαζόμενοι - Ποιοι εργοδότες λένε «ναι» σε αυξήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μάχη των μισθών: Στο κυνήγι υψηλότερων αποδοχών οι Έλληνες εργαζόμενοι - Ποιοι εργοδότες λένε «ναι» σε αυξήσεις
Η αναζήτηση εργασίας αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για τους περισσότερους Έλληνες, που ανησυχούν ότι ο μισθός τους δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Κορυφώνεται η «μάχη των μισθών» για εργαζόμενους αλλά και ανέργους, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οδηγεί τους περισσότερους μισθωτούς στην διεκδίκηση αύξησης ή επαγγελματικής μεταγραφής.

Και ενώ από το 2023 έχει προεξοφληθεί νέα αύξηση στο πεδίο του κατώτατου μισθού, με στόχο να φτάσει στα προ-μνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ, τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια μένουν «παγωμένα».

Έτσι η αναζήτηση εργασίας αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για τους περισσότερους Έλληνες, που ανησυχούν ότι ο μισθός τους δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και δεν ανταποκρίνεται στην παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για το α΄ τρίμηνο του 2022, το 35,9% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό 392,54 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 1.227,24 ευρώ (μεικτά).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ALCO, το 80% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δεν είδε καμία αύξηση το 2022. Αντίθετα αύξηση είδε το 20%-25% των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Νέος κατώτατος από τον Μάιο του 2023

Με την είσοδο του 2023 ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού (που θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά) για 650.000 εργαζόμενους, ενώ η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Έτσι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό «γυμνό» από τις τριετίες.

Στο κυνήγι υψηλότερων αποδοχών

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της φετινής έρευνας της Adecco για την Απασχολησιμότητα, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι υποψήφιοι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση εργασίας. Πολλοί από όσους εργάζονται αυτή την στιγμή, δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία, κυρίως στην Ελλάδα (68%) αλλά και στο εξωτερικό (15%).

Το εύρημα αυτό, επιβεβαιώνει την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον κόσμο της εργασίας από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά και αναδεικνύει την έξαρση φαινομένων όπως οι «quitfluencers» και η «Μεγάλη Παραίτηση».

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αξιολογούν την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού πακέτου απολαβών ως τον σημαντικότερο παράγοντα που θα τους ωθούσε στο να αλλάξουν εργασία (78%), με το υγιές εργασιακό περιβάλλον (38%) και τις δυνατότητες εξέλιξης (36%) να ακολουθούν στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

Ο μισθός και οι συνολικές παροχές (70%) είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την επιλογή εργασίας το οποίο αποδεικνύει την μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων για να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες του πληθωρισμού.

Το υγιές εργασιακό περιβάλλον (42%) και οι ευκαιρίες προαγωγής και εξέλιξης σταδιοδρομίας (29%) ακολουθούν στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχουν ζητήματα ισορροπίας επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου και επαγγελματικής εξέλιξης.

Οι εργοδότες που είπαν «ναι» στις αυξήσεις

Η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα προχώρησε σε αναπροσαρμογές των μισθών στο 90% του προσωπικού της. Αυξήσεις άνω του 10% θα «δουν» όλοι όσοι λαμβάνουν τον βασικό μισθό, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η αύξηση θα κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (με εξαίρεση τα στελέχη διοίκησης και τα ανώτερα κλιμάκια προσωπικού).

Σε ανάλογη πρωτοβουλία προχώρησε και ο μεγαλύτερος τη τάξει παίκτης του οργανωμένου λιανεμπορίου, ο Σκλαβενίτης, που ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών σε εργαζομένους που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές έως 1.350 ευρώ. Επιπλέον, η αλυσίδα προέβη σε έκτακτες παροχές ή και στη διεύρυνση υφιστάμενων παροχών για το σύνολο του προσωπικού με ισχύ από τον Νοέμβριο και πριν από τη λήξη της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.

Aντίστοιχα και ο όμιλος Metro (που διαχειρίζεται τα Metro Cash & Carry και τα καταστήματα My market) προχώρησε στη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ επιδόματος ύψους 100 ευρώ στους εργαζομένους με μεικτές αποδοχές έως 1.300 ευρώ, καθώς και στην υιοθέτηση μπόνους απόδοσης.

Στο μεταξύ η νέα διετής κλαδική σύμβαση στον τουρισμό προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο 10,5% για τη διετία 2023-2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένουν τα «αγκάθια» στην αγορά εργασίας - Χαμηλοί μισθοί, περιορισμένη προσφορά και εποχικότητα

ΓΣΕΕ: Προτεραιότητα σε αυξήσεις μισθών και ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις μισθών «θρέφουν» τον πληθωρισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider