Μνημόνιο αμοιβαίων υποχρεώσεων ανέργων-ΔΥΠΑ και στο βάθος... διαγραφή - H νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μνημόνιο αμοιβαίων υποχρεώσεων ανέργων-ΔΥΠΑ και στο βάθος... διαγραφή - H νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας
Ποινή διαγραφής από το Μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, από έξι μήνες έως και δύο έτη, προβλέπεται από το νέο νόμο. Εξαρτάται από την άρνηση του ανέργου να καταρτίσει ψηφιακό σχέδιο δράσης ή να αναλάβει προτεινόμενη εργασία

Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη -μέσα από την εφαρμογή Gov.gr Wallet- η νέα Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας ΔΥΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι άνεργοι που εγγράφονται στο μητρώο της ΔΥΠΑ θα πρέπει να καταρτίσουν το «ψηφιακό βιογραφικό» τους εντός 3 μηνών, ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ή σε κάποιο από τα προγράμματα απασχόλησης ή κατάρτισης.

Το νέο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, απαιτεί πλέον τη συναίνεση του αναζητούντος εργασία και του συμβούλου εργασίας για τον καθορισμό των δράσεων και του χρονοδιαγράμματος αυτών, σχετικά με την εύρεση της κατάλληλης για εκείνους θέση εργασίας.

Το ΑΣΔ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει μεταξύ άλλων:

- στοιχεία που αφορούν το εκπαιδευτικό προφίλ του αναζητούντος εργασία, ήτοι τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, όπως τους τίτλους σπουδών του, το επίπεδο εκπαίδευσης στο οποίο ανήκει και τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που έχει παρακολουθήσει και για τα οποία έχει πιστοποιηθεί, και ιδίως εκείνα που εμπεριέχονται στον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων του.
- την επαγγελματική του εμπειρία και τις ειδικότητες στις οποίες έχει εργαστεί, αλλά και τους επαγγελματικούς του στόχους σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του.
- τις προσωπικές και επαγγελματικές προτεραιότητες του ανέργου, όπως συμμετοχή σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ή τοποθέτηση σε κενή θέση εργασίας, καθώς και τις προτάσεις για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και ιδίως για συμμετοχή σε προγράμματα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή στην επανειδίκευση του αναζητούντος εργασία.

Ψηφιακή κάρτα

Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που σηματοδοτεί την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας, θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο, ώστε να υπάρχει σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποια επιδόματα.

Μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα αντιληπτό το τί είδους παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας.

Παράλληλα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, το οποίο ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες ένταξης στο μητρώο και διευκολύνει τόσο τη διαχείριση των λογαριασμών που διατηρούν στη ΔΥΠΑ οι αναζητούντες εργασία όσο και την επεξεργασία των δεδομένων τους από τη ΔΥΠΑ.

Εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές

Προβλέπεται επίσης καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το Ειδικό
βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) με την εξαίρεση φυσικά των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχιακού βοηθήματος.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης τα οποία σήμερα είναι:

  • οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
  • οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
  • οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Αμοιβαίες υποχρεώσεις αλλιώς... διαγραφή

Ξεκινά η ενεργοποίηση ενός συστήματος αμοιβαίων υποχρεώσεων μεταξύ των αναζητούντων εργασία και της ΔΥΠΑ που δημιουργεί συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα έχει και συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν έως και τη διαγραφή του αναζητούντος εργασία από το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος αρνηθεί τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας (που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις δεξιότητες, τον τόπο κατοικίας κ.λπ.) και για έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Επίδομα εργασίας

Θεσμοθέτηση του επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά πριν να λήξει η περίοδος επιδότησής τους. Ειδικότερα, για πρώτη φορά, θεσπίζεται επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν εργασία και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.

Το επίδομα εργασίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα προβλέπεται εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους έως 300€ ως μέτρο ενεργοποίησης των μακροχρόνια ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για 5 και πλέον έτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού Μητρώου, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) ή και εύρεσης εργασίας.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα κληθούν οι μακροχρόνια άνεργοι για μεγαλύτερο διάστημα των 5 ετών, να κλείσουν ραντεβού με τον εργασιακό τους σύμβουλο, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης, προκειμένου να καταρτίσουν το Ψηφιακό Ατομικό τους Σχέδιο και να λάβουν το επίδομα των 300 ευρώ.

Το επίδομα θα δοθεί μόνο σε όσους ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν τις 18 Απριλίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο δικαιούχος των 300 να είναι άνεργος τουλάχιστον από τις 18 Απριλίου 2017 και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εισοδηματικός «κόφτης» σε παροχές της ΔΥΠΑ από τον Ιανουάριο- Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Άνεργοι: Δύο νέα επιδόματα σε ισχύ από το φθινόπωρο - Διαγραφή για όσους αρνούνται θέσεις εργασίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider