Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αιτήσεις στις τράπεζες για το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 24.000 νέοι έχουν υποβάλλει αίτηση για αγορά πρώτης κατοικίας με επιδότηση επιτοκίου, ενώ οι προεγκρίσεις των δανείων ξεπερνούν τις 2.500.
Αμέσως μετά τις εκλογές, το κονδύλι του προγράμματος θα διπλασιαστεί, όπως και οι δικαιούχοι του (σήμερα το πρόγραμμα αφορά 10.000 νέους). Ωστόσο τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος φαίνεται πως είναι πολύ λιγότερα από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι του «Στέγη μου» παρότι έχουν εξασφαλίσει την προέγκριση του δανείου τους, δεν προχωρούν καθώς δεν βρίσκουν ακίνητο.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, από τα 45.689 διαθέσιμα ακίνητα, μόλις το 32,61% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δηλαδή τα πραγματικά διαθέσιμα σπίτια για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 14.899. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αθήνα και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη.
Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι «δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολλώ δε μάλλον και για τη συνέχεια όπου η σκέψη του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί.
Μάλιστα εξετάζεται να τροποποιηθούν κάποιες από τις αρχικές του προϋποθέσεις, προκειμένου να εμπλουτιστεί η «δεξαμενή» των υποψήφιων κατοικιών για αγορά.
- Για παράδειγμα ο όρος της εμπορικής αξίας του ακινήτου (μέχρι 200.000 ευρώ) θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί, καθώς οι τιμές των σπιτιών έως 150 τ.μ. κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
- Αλλαγή μπορεί να υπάρξει και στο ύψος του δανείου, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκειά του τα τριάντα έτη.
«Το πρόγραμμα «Στέγη μου» απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Πάει πολύ καλά. Θα το διπλασιάσω. Και αν είναι επιτυχημένο, θα δούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο τα όρια και να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου για κοινωνική παροχή», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο STAR ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κριτήρια επιλεξιμότητας ακινήτου
Τα κατάλληλα για κατοικία ακίνητα περιλαμβάνουν όσα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, έχουν μέγεθος έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων και κυοφορούμενων τέκνων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης).
Επιπλέον, κατάλληλο θεωρείται ένα ακίνητο επί του οποίου ο αιτών διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα, είτε επικαρπία σε ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο από 50%.
Περαιτέρω, το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος. Στην περίπτωση που ο τόπος εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής, το ακίνητο θεωρείται κατάλληλο εάν βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής. Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε νησί, πλην της Κρήτης, τότε κρίνεται κατάλληλο εάν συμφωνεί και με τον τόπο εργασίας στο ίδιο νησί.
Εξάλλου το ακίνητο πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:
- Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
- Έχουν αξία έως €200.000, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
- Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
- Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής
- Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239).
Ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β βαθμού, ή
πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, όπως παππούδες/γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια, αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους, ή γονείς σε σχέση με τέκνα
Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
Κοινωνική αντιπαροχή
Με «προίκα» τα ακίνητα της ΔΥΠΑ, εκ των οποίων τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση, θα ξεκινήσει από το τέλος του 2023 το μοντέλο της κοινωνικής αντιπαροχής, προκειμένου να χτιστούν σπίτια που θα διατεθούν προς ενοικίαση σε νέους έως 39 ετών.
Ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρώτα οικόπεδα που θα διατεθούν σε ιδιώτες - εργολάβους, ώστε μέσω της κοινωνικής αντιπαροχής να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνά ενοίκια 5.000 ωφελούμενοι (νέοι και ζευγάρια).
Στόχος είναι η ανέγερση συνολικά 2.500 κοινωνικών κατοικιών σε οικόπεδα-«φιλέτα» της ΔΥΠΑ στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,2 στρέμματα), στην Παιανία (20 στρέμματα), στην Λάρισα (40 στρέμματα), στην Ξάνθη (28 στρέμματα), στο Βόλο (74 στρέμματα), στη Χαλκιδική (42 στρέμματα), στην Άρτα (39 στρέμματα), στο Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και στις Σέρρες (12,5 στρέμματα).
Τα οικόπεδα αυτά θα διατεθούν σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις προς ιδιώτες, χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Από τα σπίτια που θα χτιστούν από τις τεχνικές εταιρείες, τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν σε χαμηλές τιμές για κοινωνική στέγαση. Το ύψος του ενοικίου αλλά και τα κριτήρια των ενοικιαστών θα καθορίζει η ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί προς το τέλος του 2023, για να ακολουθήσει η επιλογή των αναδόχων - τεχνικών εταιρειών, βάσει προδιαγραφών που θα θέσει το ελληνικό δημόσιο. Μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η ανέγερση των κατοικιών (με έξοδα των κατασκευαστών) που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος.