Μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% την επόμενη τετραετία, που θα «ξεκλειδώσει» αυξήσεις μισθών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει ο υπουργός Εργασίας και υποψήφιος της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης.
Σε συνέντευξή του στο insider.gr, δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, «ξεδιπλώνει» το όραμά του για τον κόσμο της εργασίας, ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις αυξήσεις στις συντάξεις και χαρακτηρίζει ως «αστήρικτη κοινωνική πολιτική» τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρεται στις πρωτοβουλίες περαιτέρω εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, ενώ αποκαλύπτει την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 1ης Ιανουαρίου του 2024.
Τέλος, με 24.000 αιτήσεις και ήδη πάνω από 2.600 οικονομικές προεγκρίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου», ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει με όσους πόρους χρειαστούν την στεγαστική της πολιτική, ενώ θα ιδρύσει και νέο υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής.
- Κε υπουργέ, πρόσφατα ανακοινώσατε ρεκόρ προσλήψεων τον Μάρτιο, γεγονός που δίνει ελπίδες για την περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας. Πόσο πιθανό θεωρείτε να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο έως το τέλος του έτους; Υπάρχει - δημοσιονομικά- η δυνατότητα να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες εντός του 2023;
Όπως γνωρίζετε, οι τριετίες θα ξεπαγώσουν, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Και είναι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που η ανεργία ήδη έπεσε από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, στο 10,9% τον περασμένο Μάρτιο. Η μείωση αυτή δεν ήταν τυχαία. Έλαβε χώρα για δύο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, λόγω της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης (μείωση των φόρων και των εισφορών, προσέλκυση επενδύσεων κτλ.). Και, δεύτερον, διότι η χώρα τα τελευταία 4 χρόνια διαθέτει μία κυβέρνηση σταθερή. Τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ είναι μία ακόμη απόδειξη.
Γι’ αυτό, το πότε τελικά θα μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10% (για να ξεπαγώσουν και οι τριετίες), θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αν μετά τις εκλογές θα έχουμε μία κυβέρνηση που δεν θα είναι μόνο μεταρρυθμιστική, αλλά θα είναι και σταθερή. Αν δηλαδή, ο μη γένοιτο, έχουμε ακυβερνησία, η ανεργία, προφανώς, δεν θα συνεχίσει να μειώνεται. Αντίθετα, με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ανεργία θα συνεχίσει να πέφτει.
Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας, δεσμευτήκαμε για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025 και κάτω από το 8% το 2027. Και δεν το λέμε αυθαίρετα. Το λέμε με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης που υπολογίζουμε ότι θα έχουμε, αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την οικονομική μας πολιτική. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, λοιπόν, μόνο να ωφεληθούν έχουν από μία αποτελεσματική και σταθερή κυβέρνηση. Και είναι, πιστεύω, προφανές ότι σε αυτή τη συγκυρία μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει μία τέτοια κυβέρνηση στον τόπο.
- Ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία επισήμανε πως πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% έως το 2027. Πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος διαμαρτύρεται ήδη για το αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος;
Είναι εφικτό διότι- σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που τάζει εξωπραγματικές αυξήσεις μισθών, χωρίς να τις συνδυάζει με αναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές- εμείς έχουμε ήδη αποδείξει ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.
Δηλαδή, σε πλήρη αντίθεση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, κατά την οποία η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν υποτετραπλάσια από αυτή της ΕΕ, την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας το 2019-2022 η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Πώς το πετύχαμε αυτό; Το πετύχαμε υιοθετώντας μία φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική: Με τη φορολογική μας πολιτική που ελάφρυνε τις επιχειρήσεις από φόρους και εισφορές. Με την αδειοδοτική μας πολιτική που διευκόλυνε το άνοιγμα μίας νέας επιχείρησης και μείωσε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Με την ασφαλιστική και την εργασιακή μας πολιτική που εκσυγχρόνισαν την αγορά εργασίας. Με την προσέλκυση επενδύσεων.
Συνεχίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση είναι που θα πετύχουμε μέσο ρυθμό μεγέθυνσης 3% ετησίως την επόμενη τετραετία. Απέναντι, λοιπόν, στις αστήρικτες αυξήσεις μισθών του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσουμε μία ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία, που θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις, ώστε τελικά αυτές με τη σειρά τους να υποστηρίξουν τις μισθολογικές αυξήσεις.
- Οι συνταξιούχοι τι θα πρέπει να περιμένουν για το 2024, εφόσον η κυβέρνησή σας ανανεώσει τη θητεία της; Εκτός από την αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024, υπάρχει περίπτωση να γίνουν παρεμβάσεις σε ότι αφορά την προσωπική διαφορά, ή τα αναδρομικά του 11μήνου σε επικουρικές και δώρα;
Θυμίζω, κατ’αρχάς, ότι το εισόδημα των συνταξιούχων μόνο θετικές παρεμβάσεις γνώρισε με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά: Δώσαμε με το ν. Βρούτση αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 225.000 συνταξιούχους με 30+ έτη ασφάλισης και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» τότε την προσωπική τους διαφορά. Αυξήσαμε το εισόδημά τους με τη μείωση της φορολόγησης από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών.
Δώσαμε τρεις μόνιμες αυξήσεις: αύξηση του 7,75%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 4η δόση επανυπολογισμού του ν. Βρούτση. Στηρίξαμε τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Επίσης -πέρα από τις εκτεταμένες διορθώσεις στον ν. Κατρούγκαλου- εισαγάγαμε τους ατομικούς κουμπαράδες στις επικουρικές των νέων, λύσαμε το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων και δρομολογήσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών επικουρικών.
Τώρα δεσμευόμαστε για: Την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα, τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψή της, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 3%-4% το 2024. Και σας λέω ότι αυτές τις δεσμεύσεις θα τις τιμήσουμε και πάλι. Διότι, σε αντίθεση με τον λαϊκισμό των αντιπάλων μας, εμείς, πρώτον, μετράμε τα λόγια μας και, δεύτερον, μπορούμε να τα στηρίξουμε στην οικονομική ανάπτυξη.
- Πόσο δύσκολη «εξίσωση» ήταν ο ΕΦΚΑ στο portfolio των αρμοδιοτήτων σας; Δυόμισι χρόνια μετά, είστε ικανοποιημένος με το πως διαχειριστήκατε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων; Έχει μείνει κάποιο πεδίο που θα μπορούσατε να το έχετε «τρέξει» πιο ουσιαστικά, αλλά δεν προλάβατε;
Ο ΕΦΚΑ ήταν ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου. Σκεφτείτε ότι σε αυτόν αναλογούσε το 48% των παραπόνων των πολιτών από ολόκληρο το Δημόσιο. Παρόλα αυτά, κάναμε μία πολύ σημαντική πρόοδο στον ΕΦΚΑ: Όπως ανέφερα, οι εκκρεμείς συντάξεις αντιμετωπίστηκαν: 570.000 συντάξεις βγήκαν σε 27 μήνες, δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ταυτόχρονα, το 1555 έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα: πάνω από 5,6 εκατ. κλήσεις έχουν απαντηθεί, με το 70% να αφορά ζητήματα του ΕΦΚΑ. Για να τα πετύχουμε αυτά, εφαρμόσαμε λύσεις κοινής λογικής. Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, «αρκούν αυτά για τον ΕΦΚΑ;». Η απάντηση είναι όχι. Και γι’ αυτό ανακοινώσαμε, πώς θα κάνουμε τον ΕΦΚΑ ακόμα πιο φιλικό στους ασφαλισμένους: Με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων του σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
Με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών. Με τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με την υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους 15 επόμενους μήνες. Με την επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής. Με τη ριζική ανακαίνιση όλων των υποκαταστημάτων του. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (ορισμένοι εκ των οποίων θα προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα). Όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τον ΕΦΚΑ και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την
καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
- Η Ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές τομές στην αγορά εργασίας. Θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους και πότε;
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα σύγχρονο εργαλείο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πραγματικότητα. Αλλά και ένα αντικειμενικό σύστημα που καταπολεμά τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ (με πάνω από 250 εργαζομένους), στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, σε αρκετές ΔΕΚΟ καλύπτοντας 170.000 εργαζομένους. Ακολουθεί η επέκτασή της στη βιομηχανία, στην εστίαση, στον τουρισμό. Με τελικό στόχο την επέκτασή της σε ολόκληρη την αγορά εργασίας, όπως δεσμευτήκαμε και στο πρόγραμμά μας για τη νέα τετραετία!
- Τα αναπηρικά επιδόματα αυξάνονται από τον Μάιο κατά 8%. Θα υπάρξει και νέα αύξησή τους το 2024; Θα αναπροσαρμοστεί και το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος;
Πράγματι! Υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμά μας για την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 1ης Ιανουαρίου του 2024. Στεκόμαστε έτσι στην πράξη δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Το ίδιο κάνουμε με την αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων, η οποία ξεκίνησε να ισχύει ήδη από 1ης Μαΐου.
Είναι ακόμη βήμα στη μεγάλη λίστα παρεμβάσεών μας για τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία: Υλοποιήσαμε τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες παθήσεις. Θεσπίσαμε ενιαίους κανόνες για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης. Δημιουργήσαμε νέα ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και υπογράψαμε τη σύμβαση για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ Αττικής σε συγχρονες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ξεκινήσαμε την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού. Ενώ, με τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ και ΚΕΠΑ περιορίσαμε την ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Έτσι θέλουμε να προχωρήσουμε και στην επόμενη τετραετία: Να γενικεύσουμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας. Να επεκτείνουμε σε όλη την επικράτεια το θεσμό του προσωπικού βοηθού.
Να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πολιτικές αποιδρυματοποίησης με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Να διευρύνουμε τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (π.χ. υποστηριζόμενη απασχόληση) για τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε καθήκον, πάνω από όλα στη συνείδησή μας, να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση για τους ανάπηρους συμπολίτες μας.
- Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής;
Είχαμε πάνω από 24.000 αιτήσεις και ήδη πάνω από 2.600 οικονομικές προεγκρίσεις. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» αποδεικνύει ότι ήταν ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο απαντά σε πραγματικές στεγαστικές ανάγκες των νέων.
Γι’αυτό το λόγο έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να διπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να διπλασιαστούν και οι ωφελούμενοι. Και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αν είναι και αυτό επιτυχημένο, θα βρούμε και άλλους πόρους να στηρίξουμε το πρόγραμμα. Η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία, όπως άλλωστε διαφάνηκε και από την δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση ενός νέου Υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής.