Με επίκεντρο το παιδί, τα νέα ζευγάρια αλλά και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ξεκινά το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τη συμβολική τοποθέτηση δύο νέων γυναικών στο «τιμόνι» του.
Η εμπειρία σε κυβερνητικές θέσεις της Σοφίας Ζαχαράκη και η φρέσκια ματιά της Μαρία Κεφάλα, αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και στην στήριξη της οικογένειας.
«Κάνουμε μια νέα αρχή στο κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας και της οικογενειακής πολιτικής εδώ στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο πλέον σπάει σε δύο. Θα δουλέψουμε πάνω στο κομμάτι της ενίσχυσης της οικογένειας και σε όλη αυτή την εναρμόνιση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής» τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της η κα Ζαχαράκη.
Από «κόσκινο» θα περάσουν όλα τα επιδόματα και οι παροχές που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου».
Είναι γνωστό πως θα διπλασιαστεί η χρηματοδότησή του από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν στο ξεκίνημα, στο 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να χορηγηθούν περισσότερα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου στους νέους.
Στο νέο υπουργείο μεταφέρονται, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Εργασίας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Στο νέο υπουργείο θα ενσωματωθούν τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί σήμερα ο ΟΠΕΚΑ και συγκεκριμένα το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα αναδοχής, το επίδομα μητρότητας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες του πρ. ΟΓΑ κλπ.
Ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/4/2024 αυξάνεται κατά 8% - όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός- και θα ανέλθει στα 216 ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου εντάσσονται και τα αναπηρικά επιδόματα και παροχές. «Θα δουλέψουμε πάνω στην προστασία των ατόμων με αναπηρία, πολιτικές που πραγματικά θα εξαλείψουν τη διάκριση και θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία να είναι παρόντες κάθε μέρα σε όλες τις δραστηριότητες» επισήμανε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής η νέα υπουργός.
Γυναίκες και αγορά εργασίας
Ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής που θα ανατεθεί στο νέο υπουργείο Οικογένειας είναι το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο ακόμα σήμερα αγγίζει το 10% και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 5% έως το 2027.
Από το σκέλος που ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας θα αναλάβει να υλοποιήσει προγράμματα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ ξεχωριστή βαρύτητα θα δοθεί στην στήριξη και προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επιπλέον θα αναλάβει
- το επιτυχημένο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως και δυόμισι ετών, με οικονομική ενίσχυση των γονιών
- την ενίσχυση έως 120 επιχειρήσεων με ένα ποσό που θα ανέλθει κατ’ ανώτατο σε 148.900 ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομής βρεφονηπιακού σταθμού στο εσωτερικό τους, αλλά και κάλυψη λειτουργικών εξόδων για δύο χρόνια.
Τέλος το νέο υπουργείο θα αναλάβει να διευρύνει την εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων έως τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα υποδεχθούν περίπου 50.000 περισσότερα παιδιά στη νέα σχολικά χρονιά, ενώ παράλληλα θα συστηθούν περίπου 150 επιπλέον Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, που σήμερα είναι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας.
«Θα δουλέψουμε πάνω στην στήριξη των παιδιών που θα είναι στην καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Και βέβαια όλα αυτά θα συνοδευτούν με τις πολιτικές για την ενίσχυση της νεολαίας» ανέφερε η κα Ζαχαράκη.