Λιγότερα από τέσσερα 24ωρα απομένουν για την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ, που αφορά στην αναβάθμιση δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων, με χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους 400 ευρώ.
Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο voucher.gov.gr, μέσω του συνδέσμου «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση» με τους κωδικούς TAXISnet.
Η δράση που κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς μέχρι σήμερα είχαν υποβληθεί 181.753 αιτήσεις για 150.000 voucher κατάρτισης.
Η δράση δίνει τη δυνατότητα σε μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές τους και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU ύψους 155 εκατ. ευρώ.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών και κατόπιν συμμετέχουν σε εξετάσεις ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Κάθε εργαζόμενος που ολοκληρώνει το πρόγραμμα της επιλογής του και συμμετέχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης, λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την έναρξη προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση της δράσης λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Υπενθυμίζεται πως στο αντίστοιχο πρόγραμμα που «έτρεξε» η ΔΥΠΑ για ανέργους, με τη χορήγηση επιδόματος κατάρτισης έως 1.000 ευρώ, έχουν πληρωθεί περισσότεροι από 61.000 άνεργοι.
Κατάρτιση στον τουρισμό με επίδομα 1.250 ευρώ
Στα σκαριά βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 18.000 απασχολούμενους και ανέργους από τον τουριστικό κλάδο, με πόρους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση σε όλες τις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου διάρκειας 250 ωρών (3 μήνες) και θα υλοποιηθεί μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και των ΚΕΚ.
Οι συμμετέχοντες θα εγγραφούν σε Μητρώο Ωφελουμένων που θα καταρτίσει το υπουργείο Τουρισμού και για να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να είναι Ελληνες ή και ξένοι υπήκοοι οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, να είναι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, ή μακροχρόνια ή πρόσκαιρα άνεργοι στον τομέα του τουρισμού.
Στους καταρτιζόμενους θα καταβάλλεται επίδομα 5 ευρώ για κάθε ώρα παρακολούθησης και μέχρι 1.250 ευρώ, εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.