Την στιγμή που εταιρείες του εξωτερικού δοκιμάζουν το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας, ως κίνητρο για να κρατήσουν ικανοποιημένους τους εργαζόμενούς τους, η Ελλάδα ετοιμάζεται να νομοθετήσει την πλήρη απασχόληση σε δύο εργοδότες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προβλέπεται η απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, η οποία αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα ορίζει πως:
- Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης εκτός του ωραρίου εργασίας του, σύμφωνα με την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και της ευελιξίας της εργασίας.
- Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
- Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων.
Μια χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, στον ΣΚΑΙ δημιούργησε σύγχυση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από συνδικάτα και φορείς που έκαναν λόγο για επίσημη θέσπιση της 16ωρης εργασίας.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου, ο υπουργός ανέφερε πως «θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του».
Όταν μάλιστα η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη, αν με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, ο ίδιος απάντησε, «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται».
Αργότερα, ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως η ελάχιστη ανάπαυση ανά 24ωρο δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως στον δεύτερο εργοδότη του ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν θα μπορεί να δουλεύει οκτάωρο, αλλά λιγότερες ώρες.
Με άλλα λόγια η συνολική ημερήσια απασχόληση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 13 ώρες, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε εργαζόμενος να εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε έναν εργοδότη, για ένα 8ωρο και με μερική απασχόληση για άλλες το πολύ, 5 ώρες σε άλλον.
«Στο ν/σ ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Σήμερα ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να απασχοληθεί σε δύο εργοδότες, με πλήρη απασχόληση, ούτε σε έναν με πλήρη και σε έναν με μερική. Μπορεί μόνο να εργαστεί σε δύο εργοδότες ως part time και μέχρι να καλύψει το νόμιμο 8ωρο.
«Αυτή τη στιγμή πλήρης απασχόληση σε δύο εργοδότες δεν επιτρέπεται, δεν είναι συμβατή με το πλαίσιο του ΠΔ του 2008. Η απασχόληση σε έναν εργοδότη είναι 8ωρη, η συνέχιση της απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη θεωρείται υπερεργασία ή υπερωρία, ενώ η εργασία σε δεύτερο εργοδότη δεν μπορεί να γίνεται για 8ωρο» διευκρινίζει ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος.
Αντιδράσεις
«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες. Και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι "προσωπική απόφαση" του εργαζόμενου. Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα», καταλήγει.
«Το 16ωρο δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την εργασία στον 21ο αιώνα», υπογραμμίζει σε ανάρτησή της η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου. «Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι βρισκόμαστε να μιλάμε για τη νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας, αρκεί να γίνεται σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ανοίγει αυτή τη συζήτηση και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στη νομοθέτησή της, διαστρεβλώνοντας μάλιστα πλήρως την πραγματικότητα επικαλούμενος ότι είναι επιθυμία των εργαζομένων», σημειώνει η ίδια.
«Μετά το "δικαίωμα" στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο "Χατζηδάκη", ο νέος υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το "δικαίωμα" στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "παράλληλη απασχόληση"» ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του.