Δυνατότητα απασχόλησης στο Δημόσιο για ηλικιωμένους ασφαλισμένους που θέλουν να συμπληρώσουν ένσημα για να βγουν στη σύνταξη, προσφέρει διάταξη του νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».
Η συγκεκριμένη διάταξη τροποποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.3863/10) περί της ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης της Δ.ΥΠ.Α.
Στο άρθρο 61, η κυβέρνηση διευρύνει την ομάδα των ανέργων πλησίον της σύνταξης, που μπορούν να εργαστούν στο Δημόσιο, ως εξής:
- επεκτείνοντας το ηλικιακό όριο από τα 67 στα 74 έτη
- καθιστώντας δικαιούχους ακόμη και τους βραχυχρόνια άνεργους και όχι μόνο όσους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας πάνω από 12 μήνες.
Η δυσκολία ανεύρεσης εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για άνεργους άνω των 60 ετών, που επιθυμούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, υποχρέωσε την κυβέρνηση να ελαστικοποιήσει τις δυνατότητες πρόσληψής τους σε φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, με διαδικασίες πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ.
Είναι γεγονός πως ακόμα και με τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα (π.χ. πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών) των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων άνω των 50 ετών στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις.
Αλλά και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της ΔΥΠΑ, όπως και εκείνο επιδότησης ανέργων άνω των 55 ετών, απορροφούσαν ένα πολύ μικρό μέρος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
Στην επίμαχη διάταξη προβλέπεται διεύρυνση των δικαιούχων και σε βραχυχρόνιους άνεργους, καθώς και επέκταση του ηλικιακού ορίου πρόσληψης ως εξής:
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 55 έως 67 ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα.
- Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.