Παρά την άνοδο της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ταλέντων, καθώς μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων εργαζομένων φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης καθημερινά.
Χώρες με υψηλούς ρυθμούς πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, αντιμετωπίζουν πιο έντονα αυτή την έλλειψη. Ως αντίδοτο, οι εργοδότες πρέπει να κατανοήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.
Ωστόσο, μόνο το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ένα ακόμη μειονέκτημα για τους ηλικιωμένους ενήλικες.
Μάλιστα στην Έκθεση του Ομίλου ManpowerGroup για το 2023, επισημαίνεται πως οι εργοδότες πρέπει να στραφούν στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας για να αυξήσουν τη συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό και να καλύψουν τα κενά.
Μικρότερο πέναλτι για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται
Νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση του πλαφόν στις συντάξεις όσων εργάζονται, ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει ισχυρό κίνητρο στους νέους συνταξιούχους να επιστρέψουν στην εργασία, αλλά και σε εκείνους που εργάζονται «μαύρα» να εμφανίζουν τα εισοδήματά τους.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αντ' αυτού να επιβάλλεται μια παρακράτηση της τάξης του 10% - 15% επιπροσθέτως των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Η παρακράτηση θα γίνεται από τον εργοδότη και θα πληρώνεται στον ΕΦΚΑ μαζί με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές.
Για τους μη μισθωτούς που εργάζονται μετά τη σύνταξη, το επικρατέστερο σενάριο αφορά ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας επιλογής του συνταξιούχου. .φορολογείται το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν από την εργασία τους και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Το νέο σχέδιο θα ισχύσει από την 1η/1/2024.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 δηλωμένοι συνταξιούχοι που εργάζονται, όμως υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός τους υπερβαίνει τους 100.000, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν και πληρώνονται «με μαύρα».
Πρόσληψη σε Δημόσιο και ΟΤΑ έως τα 74 έτη
Δυνατότητα απασχόλησης στο Δημόσιο για ηλικιωμένους ασφαλισμένους που θέλουν να συμπληρώσουν ένσημα για να βγουν στη σύνταξη, προσφέρει διάταξη του νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».
Η συγκεκριμένη διάταξη τροποποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.3863/10) περί της ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης της Δ.ΥΠ.Α.
Στο άρθρο 61, η κυβέρνηση διευρύνει την ομάδα των ανέργων πλησίον της σύνταξης, που μπορούν να εργαστούν στο Δημόσιο, ως εξής:
- επεκτείνοντας το ηλικιακό όριο από τα 67 στα 74 έτη
- καθιστώντας δικαιούχους ακόμη και τους βραχυχρόνια άνεργους και όχι μόνο όσους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας πάνω από 12 μήνες.
Η δυσκολία ανεύρεσης εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για άνεργους άνω των 60 ετών, που επιθυμούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, υποχρέωσε την κυβέρνηση να ελαστικοποιήσει τις δυνατότητες πρόσληψής τους σε φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, με διαδικασίες πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ.
Είναι γεγονός πως ακόμα και με τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα (π.χ. πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών) των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων άνω των 50 ετών στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις.
Αλλά και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της ΔΥΠΑ, όπως και εκείνο επιδότησης ανέργων άνω των 55 ετών, απορροφούσαν ένα πολύ μικρό μέρος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.