Πακέτο ΔΕΘ: Έρχονται μέτρα – έκπληξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πακέτο ΔΕΘ: Έρχονται μέτρα – έκπληξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής
«Μαξιλάρι» για τα κρατικά ταμεία. Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τα οποία θα περιληφθούν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2023, αναμένεται να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να αποτελεί «σημαία για την κυβέρνηση», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών αναμένεται να βρεθούν αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μέτρα-έκπληξη.

Στη σκιά των πρωτοφανούς έκτασης καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, o Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ειδικό τέλος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι δίκαια κατανεμημένο. Ο κ. Πατέλης εξήγησε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο γιατί θα πρέπει από εδώ και πέρα στον κρατικό προϋπολογισμό να είναι αυξημένο το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές.

Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής προβλέπει διασύνδεση ταμειακών με POS και υποχρεωτική επέκταση τους σε όλα τα επαγγέλματα, καθιέρωση ψηφιακών παραστατικών στη διακίνηση αγαθών, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και νέου τύπου κίνητρα στους πολίτες, αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται:

- Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με ροπή προς υψηλή φοροδιαφυγή όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.

- Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με παρεμβάσεις στους συντελεστές, ενώ πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA στη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων και εισοδημάτων.

- Θέσπιση νέου πλαισίου για την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δηλαδή μέσω τράπεζας ή κάρτας.

- Νέα κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις και ειδική έκπτωση φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

- Επανεξέταση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Εκτίναξη κόστους χρήματος κατά 4,5 μονάδες σε έναν χρόνο – Σε επιφυλακή οι τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια

Αττική Οδός: Στις 255 χιλ. διελεύσεις η μέση ημερήσια κυκλοφορία – Έσοδα 170 εκατ. στο 8μηνο

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης - Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider