Ξεπάγωμα τριετιών: Κερδισμένοι οι παλιοί εργαζόμενοι - Τι ισχύει για όσους έχουν ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεπάγωμα τριετιών: Κερδισμένοι οι παλιοί εργαζόμενοι - Τι ισχύει για όσους έχουν ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση
Χωρίς αναδρομικότητα κατά την 12ετία που μεσολαβεί από το 2012 έως σημερα, ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Χωρίς αναδρομικότητα κατά την 12ετία που μεσολαβεί από το 2012 έως σήμερα, ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το ξεπάγωμα των τριετιών, η ΠΥΣ του 2012 έθεσε σε αναστολή την καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας και τώρα η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενεργοποιεί και πάλι τα επιδόματα ωρίμανσης.

«Θα ήταν μεγάλη ανοησία εκ μέρους μας, αν τινάζαμε στον αέρα την καλή πορεία της οικονομίας για να ακουστούμε ευχάριστοι. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη», τόνισε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για τις τριετίες είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους, αλλά, ταυτόχρονα, λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Το ξεπάγωμα αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται άμεσα και χιλιάδες άλλους που προσλήφθηκαν μετά το 2012, και θα χτίσουν από το επόμενο έτος τις τριετίες. Η ρύθμιση αφορά και τους ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ και εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Όσοι προσλήφθηκαν μετα το 2012, το χτίσιμο της προϋπηρεσίας θα γίνει από 1/1/2024. Η υποχρέωση για τους νέους εργαζόμενους έρχεται εμπροσθοβαρώς.

Οι παλαιοί εργαζόμενοι είναι οι πλέον κερδισμένοι, καθώς γι' αυτούς συνεχίζει να μετρά ο ασφαλιστικός χρόνος που πάγωσε το 2012. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ, καθώς ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει όλα όσα αναφέρονται στη σύμβαση.

Για όσους έχουν ατομικές συμβάσεις, ισχύει η συμψηφιστική διαδικασία, δηλαδή οι προσαυξήσεις που μπορεί να έχουν λάβει κατά τη διάρκεια αυτής της 12ετίας που μεσολάβησε, αν είναι μεγαλύτερες από τις τριετίες που δικαιούνται, συμψηφίζονται. Όσοι δεν έχουν ούτε κλαδική, ούτε ατομική σύμβαση, καλούνται να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους την αύξηση του μισθού τους.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υπάρχει πάντα ως δίχτυ ασφαλείας ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και οι τριετίες που τον συνοδεύουν.

Αναλυτικός οδηγός με παραδείγματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται μη τραπεζικοί οργανισμοί για παροχή πιστώσεων – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η εξυγίανση των δανειοληπτών

Έξτρα μπόνους 2.000 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες με παιδιά - Έως 10 ευρώ ο φόρος διαμονής για την κλιματική κρίση

Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider