Εφορία: Στο στόχαστρο 140.000 επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα από το τεκμαρτό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφορία: Στο στόχαστρο 140.000 επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα από το τεκμαρτό
Ποιοι καλούνται για εξηγήσεις από τους φορο-ελεγκτές. Από «κόσκινο» οι τζίροι και τα καθαρά κέρδη. Ενισχύονται οι  έμμεσες τεχνικές ελέγχων για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και μαύρου χρήματος.

Φουλ επίθεση κατά της φοροδιαφυγής εξαπολύουν ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ καθώς μετά τις διασταυρώσεις σε 3,8 εκατ. δηλώσεις φορολογούμενων με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των επαγγελματιών με την εφαρμογή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, οι ελεγκτικοί προβολείς στρέφονται σε περίπου 140.000 επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες αυτοί αποτελούν το 20% των φορολογούμενων οι οποίοι δεν θίγονται από το νέο τρόπο φορολόγησης με τα αντικειμενικά κριτήρια. Και αυτό γιατί εμφανίζουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα από το ελάχιστο τεκμαρτό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών «αφήνουμε την ΑΑΔΕ να κυνηγήσει τα μεγάλα ψάρια» δηλώνει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως με εισοδήματα που υπερβαίνουν μεν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των τζίρων και των καθαρών κερδών που εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις. Στην κατηγορία των επαγγελματιών που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα από 10.000 ευρώ περιλαμβάνονται περίπου 140.000 και στους φορολογούμενους αυτούς θα επικεντρωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Παράλληλα «τρέχουν» οι διασταυρώσεις στους φορολογούμενους που δηλώνουν πολύ υψηλά ακαθάριστα έσοδα και μηδενικά κέρδη ή ζημιές. Οι Εφορίες έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν τα στοιχεία και τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις και μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης τόσο για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται το χάσμα μεταξύ ακαθάριστων και καθαρών όσο και για αυτές με μηδενικά κέρδη ή ζημιές θα ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Μάλιστα, στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπονται τέσσερις νέες περιπτώσεις κατά τις οποίες το εισόδημα των επιχειρήσεων θα μπορεί να προσδιορίζεται με έμμεσες μεθόδους ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση. Οι νέες αυτές τεχνικές αποτελούν ένα συμπληρωματικό εργαλείο ελέγχου το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές, παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους, να προσδιορίσουν τη φορολογητέα ύλη με βάση στοιχεία που αντλούνται από διάφορες πηγές όπως την κινητή και ακίνητη περιουσία, τα εισοδήματα και τις πραγματικές δαπάνες. Ειδικότερα στις ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, με έμμεσες τεχνικές θα προσδιορίζεται το εισόδημα και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
  • Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
  • Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
  • Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Με τη διαδικασία αυτή θα προσδιορίζεται με αξιόπιστο τρόπο το πραγματικό περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο εφαρμοζόμενο στο κόστος πωληθέντων/παρεχόμενων υπηρεσιών, οδηγεί στον προσδιορισμό των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι έμμεσες τεχνικές χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η τήρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) ή η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τον νόμο για τα λογιστικά πρότυπα γίνεται με τέτοιο τρόπο που καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων ή καθιστά μη αξιόπιστο το λογιστικό σύστημα.

Τι ισχύει σήμερα

Πέντε είναι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται σήμερα:

  1. Η αρχή των αναλογιών
  2. Η αρχή ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου
  3. Η αρχή της καθαρής θέσης του φορολογούμενου
  4. Η αρχή της σχέσης τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών
  5. Η αρχή του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στ. Κασσελάκης: Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι «άδικο» και «οριζόντιο μέτρο»

Παπαθανάσης: Δύο προσκλήσεις προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό

Προς διαβούλευση το ν/σ του ΥΠΕΘΟ για τα δάνεια – Ποιες αλλαγές φέρνει

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider