Γραμμένες στην «πέτρα» είναι οι παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις από κόμματα και επαγγελματικούς φορείς, εμφανίζεται ανυποχώρητη στην εφαρμογή του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των επαγγελματιών από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2024.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει μετά το δρόμο προς τη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό του 2023. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνουν περιθώρια μικρών βελτιώσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση και τις παρατηρήσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του διαλόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία αλλά και για συνταξιούχους οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Επίσης με τις διατάξεις που θα τεθούν σε διαβούλευση θα ξεκαθαρίζεται ποιοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις υπάγονται στο νέο σύστημα και ποιο εξαιρούνται.
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Πάταξη φοροδιαφυγής: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο
Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και τα συγκριτικά δεδομένα με την Ευρώπη αποκάλυψαν ότι στην Ελλάδα ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα, ενώ στη χώρα μας, η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στον προϋπολογισμό είναι μόλις 2,1% των εσόδων, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη υπερδιπλάσια και φτάνει στο 5,2% των εσόδων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων:
-Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.
-Από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 500.000 περίπου έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς / συντάξεις.
-Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ. Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτό το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών - δηλαδή 425.000 ελ. επαγγελματίες - είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που ανεβαίνει στα 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος. Την ίδια ώρα, το μέσο φορολογητέο εισόδημα για 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς είναι 12.300 ευρώ ετησίως, και ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλλουν είναι 1.160 ευρώ. Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 847 ευρώ φόρο εισοδήματος.
-Το 37 % των αυτοαπασχολούμενων (272.000) πληρώνουν μηδενικό φόρο εισοδήματος. Από αυτούς οι 75.000 (10%) δεν πληρώνουν ούτε το τέλος επιτηδεύματος, άρα έχουν μηδενική συμμετοχή στα άμεσα φορολογικά έσοδα και οι υπόλοιποι 197.000 (27% του συνόλου) πληρώνουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος.
-21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (2.400 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 3.600 ευρώ για ζευγάρι κ.λπ.) και έτσι τελικά εισπράττουν μηνιαίως τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
-Το 4% των αυτοαπασχολούμενων πληρώνει το 50% των φόρων στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων.