Νομοθετική παρέμβαση για το επίδομα ανεργίας και την εισφορά αλληλεγγύης από τον Φεβρουάριο - Τι αλλάζει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νομοθετική παρέμβαση για το επίδομα ανεργίας και την εισφορά αλληλεγγύης από τον Φεβρουάριο - Τι αλλάζει
Τεκτονικές αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και κλιμακωτή επιβολή της ΕΑΣ στις συντάξεις θα είναι δύο από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν στις αρχές του 2024, καθώς εντάσσονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Τεκτονικές αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και κλιμακωτή επιβολή της ΕΑΣ στις συντάξεις θα είναι δύο από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν στις αρχές του 2024, καθώς εντάσσονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Θα έχουμε και επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, κάπου εκεί. Εκεί θα έχουμε και το θέμα του επιδόματος ανεργίας στην αναμόρφωσή του και την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής του επιδόματος ανεργίας a la carte, που θα συνδέεται με τον πρότερο εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου και θα καταβάλλεται πέραν των 12 μηνών.

Η πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης, στοχεύει στο να συμμετάσχει ο άνεργος στην αναζήτηση νέας θέσης απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ, το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση θα χορηγείται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα.

Όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει. Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια ο άνεργος θα λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που είναι στα 200 ευρώ. Σήμερα την ενίσχυση αυτή λαμβάνουν μόλις 20.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν. Το επίδομα θα συγχωνευθεί με το νέο επίδομα ανεργίας, ενώ θα γίνουν πιο ελαστικά τα εισοδηματικά του κριτήρια προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους δικαιούχους.

Εισφορά αλληλεγγύης

Αλλάζει η φιλοσοφία της εισφοράς αλληλεγγύης και από οριζόντια γίνεται κλιμακωτή, χωρίς να καταργηθεί, καθώς αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Στόχος είναι να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (μικτά).

«Έχω συστήσει ομάδα εργασίας στο υπουργείο για την ΕΑΣ. Θέλουμε στο επόμενό μας νομοσχέδιο να υπάρχει λύση ως προς αυτό το θέμα. Σήμερα αν είσαι ένα ευρώ κάτω από το όριο, πληρώνεις μηδέν και αν είσαι για ένα ευρώ πιο πάνω από το όριο, την πληρώνεις ολόκληρη. Θέλουμε να το πάμε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο insider «η ΕΑΣ θα αλλάξει κλιμακωτά, προκειμένου να επιτύχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Εξετάζεται το σενάριο η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά την διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, ούτως ώστε ο δικαιούχος να χάνει λιγότερα χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση των κρατήσεων από την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, αναμένεται να επιφέρει έμμεσες αυξήσεις που ανάλογα ξεκινούν από 20 ευρώ το μήνα (για τις χαμηλότερες συντάξεις) και ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα (για τις πολύ υψηλές συντάξεις).

Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΑΣ επιβλήθηκε το μακρινό 2010, καταβάλλεται για την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης και είναι 3% για συντάξεις 1.400-1.700 ευρώ, 6% για συντάξεις 1.701-2.000 ευρώ, 7% για συντάξεις 2.001-2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις 2.301-2.600 ευρώ και φτάνει στο 14% όσο υψηλότερη είναι η σύνταξη.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν τα εξής:

  • επιβολή της κράτησης όχι σε όλη τη σύνταξη, αλλά στο τμήμα εκείνο που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή. Για παράδειγμα, με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος με 1.600 ευρώ έχει κράτηση 48 ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου θα επιβάλλεται κράτηση στο τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%, που σημαίνει ότι η ΕΑΣ από τα 48 ευρώ τώρα θα πέσει στα 20 ευρώ.
  • επιβολή της κράτησης στο τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με ίδιο συντελεστή με τον ισχύοντα. Δηλαδή ένας που έχει σύνταξη 2.600 ευρώ να μην χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των 1.200 ευρώ.
  • επιβολή της κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα η 1η κλίμακα να διαμορφώνεται στο 1,5% από 3% που είναι σήμερα. Η 2η κλίμακα στο 3% από 6% που είναι σήμερα, η 3η κλίμακα στο 3,5% από 7% κοκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπανάκης: Θέλουμε το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

Νομοσχέδιο ΟΑΕΔ: Με κριτήρια η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας - Τι αλλάζει στην κατάρτιση

Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχονται αλλαγές για 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider