Φρένο στους άνεργους που καταχρηστικά βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, παρότι έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν αναζητούν εργασία, πρόκειται να βάλει το υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα.
Στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, το υπουργείο εκτός από τις αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας θα επιδιώξει το ξεκαθάρισμα της λίστας των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού, από τις περιπτώσεις που παραμένουν εκεί για να απολαμβάνουν μια σειρά από κοινωνικές παροχές (δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, φοροαπαλλαγές κ.α.)
Σύμφωνα με έλεγχο των υπηρεσιών του Οργανισμού, στη λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων του υπάρχουν άνεργοι με πολύ υψηλά εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 5.000 άτομα εμφανίζονται με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο που δήλωναν άνεργοι και λάμβαναν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγήθηκε το 2019 και το 2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο μητρώο του ΟΑΕΔ, έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.256 άτομα με εισόδημα 30.000-40.000 ευρώ το 2019, καθώς και 2.692 άτομα το 2020, 1.158 με εισόδημα 40.000-50.000 ευρώ το 2019 και 1.036 άτομα τον επόμενο χρόνο, αλλά και 1.163 άτομα με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και 1.059 άτομα με το ίδιο εισόδημα το 2020.
Παράλληλα οι άνεργοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι αναζητούν εργασία, ούτως ώστε να διαγράφονται από την λίστα αν αρνηθούν την ένταξή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης ή θέση εργασίας για πάνω από 3 φορές.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια που πρόκειται να επιβληθούν στους ανέργους προκειμένου να παραμένουν στις λίστες του οργανισμού αφού λήξει το διάστημα της επιδότησής τους, είναι τα εξής:
- εισοδηματικοί και περιουσιακοί «κόφτες»
- ενεργή αναζήτηση εργασίας ως δεσμευτική υποχρέωση. Σε περίπτωση άρνησης ένταξης σε πρόγραμμα απασχόλησης έως και τρεις φορές, ο άνεργος θα βγαίνει εκτός λίστας και θα μένει χωρίς παροχές
- υποχρεωτική παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης
Στην κατάρτιση νέας γενιάς που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, εισαγονταί δύο καινοτομίες:
1. Τα πανεπιστήμια θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι άνεργοι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτή την φάση το 50% του συνολικού προϋπολογισμού.
2. Η πιστοποίηση για όσους ανέργους παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης θα δίνεται από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, που θα προσφέρουν -μέσω τρίτων φορέων- αναγνωρισμένα πιστοποιητικά για ψηφιακές δεξιότητες.
Τα αντικείμενα κατάρτισης θα είναι σύγχρονα και θα σχετίζονται με ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε:
- Βασικές ψηφιακές δεξιότητες για μακροχρόνια άνεργους καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα
- Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα
- «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία.