Αντιμέτωπη με 4 «καυτούς» φακέλους θα βρεθεί η νέα υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου διαδεχόμενη τον Άδωνι Γεωργιάδη.
«Για εμένα είναι μια ημέρα χαράς, συγκίνησης αλλά και πολύ μεγάλης ευθύνης. Βρίσκομαι πάλι στο Υπουργείο Εργασίας. Εδώ όπου τέσσερα χρόνια υπηρέτησα με κόπο και με πολλή δουλειά. Η ευθύνη που έχω να συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου, είναι πολύ μεγάλη» παραδέχτηκε η νέα υπουργός, καθώς η «καρέκλα» του υπουργού Εργασίας δεν είναι στρωμένη με... ροδοπέταλα.
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι πολλές και χρονίζουσες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι προκλήσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί η κα Μιχαηλίδου.
1. Ανεργία - Επίδομα ανεργίας: Η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν είναι εύκολος στόχος, καθώς μπορεί να έχει φτάσει πια στο 9,4% όμως το «στοίχημα» να παγιωθεί σε επίπεδα κάτω του 10% (κάτι που συνδέεται και με τη διατήρηση των τριετιών) είναι δύσκολο, με δεδομένα τα δομικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς εργασίας. Παράλληλα, οι νέες παρεμβάσεις στο επίδομα ανεργίας, που θα ξεκινήσουν -πιλοτικά- το α' τρίμηνο του έτους, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς το ποσό του επιδόματος μπορεί να αυξηθεί, όμως θα «κόβεται» ποιο εύκολα με το νέο καθεστώς.
2. Εκκρεμείς συντάξεις: Ο στόχος του μηδενισμού των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια και επικουρική σύνταξη είναι φιλόδοξος και όπως έχει δείξει η πραγματικότητα, δύσκολα επιτεύξιμος. Στην αναμονή βρίσκονται περίπου 24.000 αιτήματα για κύρια σύνταξη και 40.000 για επικουρική (εκ των οποίων οι μισές αναμένεται να εκδοθούν άμεσα μετά την εφαρμογή ενιαίου κανόνα απονομής για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης).
3. Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ: Η κορυφαία πρόκληση στον τομέα της ασφάλισης δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση των ενιαίων κανονισμών του e-ΕΦΚΑ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο Φορέας σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρία. Ορατό είναι το ενδεχόμενο να περικοπούν κάποιες παροχές στα πρ. «ευγενή» Ταμεία.
4. Αύξηση μισθών - Νέος κατώτατος από τον Απρίλιο: Η καταβολή των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας -μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών- είναι ακόμη ένα ανοικτό μέτωπο για τη νέα υπουργό, καθώς είναι υποχρεωτική και όσοι εργοδότες δεν καταβάλλουν τα ποσά θα τιμωρούνται με πρόστιμα. Στο τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το ύψος του κατώτατου μισθού, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να «κλειδώσει» στο 5% (τουλάχιστον).