Έτοιμο τον Μάιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό - Ανακοινώσεις από Χατζηδάκη - Ζαχαράκη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έτοιμο τον Μάιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό - Ανακοινώσεις από Χατζηδάκη - Ζαχαράκη
Αύριο οι συναρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών - Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου

Η δημογραφική γήρανση αποτελεί την κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς έως το 2050 θα υπάρξουν πρωτόγνωρες δημογραφικές ανακατατάξεις, δεδομένου ότι ο πληθυσμός και το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν αισθητά.

Ειδικά στην χώρα μας ο πληθυσμός της εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κατά 1 εκατομμύριο άτομα έως το 2050, καθώς οι επιπτώσεις του δημογραφικού θίγουν άμεσα τη σύνθεση της ελληνικής οικογένειας.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εκπονεί εδώ και αρκετούς μήνες ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την επιστημονική κοινότητα, το οποίο και θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες που έχουν παιδιά - γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό πρόβλημα - και τις πιο ευάλωτες οικονομικά οικογένειες και θα ανακοινώσουμε σύντομα νέα μέτρα» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, δίνοντας το στίγμα των παρεμβάσεων που θα υπάρξουν για το δημογραφικό.

Μάλιστα αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη θα παρουσιάσουν μέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών.

Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενιών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια. Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου αφορούν:

  • μέτρα για την στήριξη των γονιών και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,
  • έμφαση στις νέες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους,
  • στεγαστικά προγράμματα για την υποστήριξη κυρίως των νέων και των ευάλωτων ομάδων,
  • πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας,
  • επαναπατρισμό των νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

«Μονόδρομο» για την κυβέρνηση συνιστά η αύξηση των επιδομάτων που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών, ενώ κίνητρα θα δοθούν σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνων.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού είναι ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για την στήριξη της οικογένειας και την ενδυνάμωσή της και το λαμβάνουν σήμερα πάνω από 645.000 οικογένειες.

Πρόκειται για ένα μη ανταποδοτικό επίδομα που χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και το εισόδημα του ζευγαριού.

Παρατηρητήριο για τη Δημογραφία και «Σπίτι της Οικογένειας»

Στις ενέργειες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2024 εντάσσονται:

  • Η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων και δεδομένων δημογραφικού χαρακτήρα για την αποτύπωση των αναγκών ανά Περιφέρεια και τον σχεδιασμό μέτρων και δράσεων.
  • Η εφαρμογή και σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου για το «Σπίτι της Οικογένειας», με στόχο την στήριξη της οικογένειας, την προώθηση της ενεργού γήρανσης και την ενθάρρυνση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για τις γυναίκες, τόσο στο μέτωπο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και στο θέμα των αδειών, της τηλεργασίας και της δημιουργίας δομών φροντίδας βρεφών εντός των επιχειρήσεων. Η εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, οι ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης για τις μητέρες συνιστούν επίσης μέρος των πρωτοβουλιών που δρομολογούνται.

Ταυτόχρονα θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εργασίας για πολίτες κάτω των 30 ετών, ώστε να ξεκινήσουν την εργασιακή τους πορεία και να μπορούν να έχουν προοπτικές δημιουργίας οικογένειας.

Παρεμβάσεις στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, ενώ αναγκαία θεωρείται η αναχαίτιση του κύματος εκροής νέων και ειδικότερα επιστημόνων και ειδικευμένου
προσωπικού (brain drain) και ο επαναπατρισμός αυτών που έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.

Τέλος ενέργειες θα υπάρξουν για την προσέλκυση και ουσιαστική ενσωμάτωση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού από χώρες του εξωτερικού (ψηφιακούς νομάδες κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο Economist: Η διαχείριση του δημογραφικού στην Ελλάδα απαιτεί άμεσες απαντήσεις

Ζαχαράκη: Εθνικής προτεραιότητας ζήτημα το δημογραφικό

Ζαχαράκη: Έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό - Σε όλη την Ελλάδα το Panic Button

gazzetta
gazzetta reader insider insider