Την αναγκαία συνθήκη της επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης του εγχώριου εργατικού δυναμικού με στόχευση στον τομέα της τεχνολογίας υπογράμμισε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Talent Summit της Huawei στο MWC2024, όπου και συμμετείχε ως ομιλητής.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο insider.gr στο περιθώριο του συνεδρίου, ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα στη χώρα τρέχει η μεγαλύτερη δράση επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία μάλιστα σύντομα θα εμπλουτιστεί με ένα νέο πρόγραμμα που θα αφορά στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η χώρα αυτή την περίοδο τρέχει τη μεγαλύτερη δράση επαγγελματικής κατάρτισης για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που απευθύνεται τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε ανέργους. Έχουμε εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να εκπαιδεύσουμε 500.000 εργαζόμενους έως το 2025, δίνοντας έμφαση σε ειδικότητες που θα είναι απαραίτητες τα επόμενα χρόνια αλλά και σε κατηγορίες εργαζομένων που υποεκπροσωπούνται, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες της τεχνολογίας οι οποίες εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά ανεργίας. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 215 χιλ. έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί και ακόμα 39 χιλ. άνεργοι βρίσκονται στο πρόγραμμα για τον δεύτερο κύκλο. Έχουμε φτάσει δηλαδή περίπου στα μισά του στόχου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Παράλληλα χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η εν λόγω προσπάθεια ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού της χώρας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν και συνδράμουν τόσο τα πανεπιστήμια όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις της τεχνολογίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα.
«Για πρώτη φορά τα μαθήματα έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους φορείς, για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα στους καταρτιζόμενους να επιλέξουν ποιο μάθημα θέλουν να πάρουν ενώ ήδη από την περίοδο της πανδημίας ξεκίνησε η συνεργασία της ΔΥΠΑ με πανεπιστήμια και με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες».
Σε συνεργασία με την Huawei, για παράδειγμα, η ΔΥΠΑ έχει υλοποιήσει το διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης «Βασικές Δεξιότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)», συνολικής διάρκειας 100 ωρών, που αφορά τις άνεργες γυναίκες. Η δράση υλοποιήθηκε σε 500 γυναίκες με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την μείωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και είχε μεγάλη ανταπόκριση, σύμφωνα με τα στελέχη της Huawei - οι αιτήσεις έφτασαν τις 2.000 πριν την έναρξη του προγράμματος. Το παράδειγμα της Huawei ακολούθησαν και άλλες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προώθησαν την επανεκπαίδευση των εργαζομένων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πρωτοψάλτη αλλά και με τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας, εξετάζεται η ανανέωση του προγράμματος για τις γυναίκες, με μερικώς διαφορετικούς όρους. Όταν αυτοί οριστικοποιηθούν θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο πλευρών.
Αυτό ωστόσο, θα είναι μόνο ένα από τα νέα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν σύντομα. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, η ΔΥΠΑ δρομολογεί την ενεργοποίηση ενός ακόμα προγράμματος κατάρτισης που θα αφορά στην χρήση εργαλείων ΑΙ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικές ανακοινώσεις για τα κριτήρια ένταξης και τον αριθμό των δικαιούχων θα ανακοινωθούν σύντομα,
Στην όλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού των δεξιοτήτων του ψηφιακού μετασχηματισμού, σύμφωνα με τον διοικητή συμβάλλει και η αναπτυξιακή ροπή που έχει αποκτήσει χώρα. «Η Ελλάδα αλλάζει, αναπτύσσεται και βελτιώνονται αισθητά και οι συνθήκες εργασίας».
Σε κάθε περίπτωση βέβαια για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα, το οποίο είναι σήμερα υπαρκτό και έντονο σε συγκεκριμένες κατηγορίες, απαιτείται χρόνος και μεθοδικότητα. Οι βασικές προκλήσεις που παραμένουν στο τραπέζι, είναι η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων, η χωρική αναντιστοιχία καθώς και το πρόβλημα διάχυσης της πληροφορίας. Μπορεί να υπάρχουν άλλες δεξιότητες από αυτές που απαιτεί η εποχή, να προσφέρονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να μην έχουν πληροφόρηση για τις θέσεις εργασίας που είναι ανοιχτές.