Η τελευταία απογραφή αποδεικνύει περίτρανα πως η Ελλάδα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας και άλλους δείκτες ανάπτυξης και προόδου.
Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το 2022 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν 9.425 λιγότερες από το 2021. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921, δηλαδή 11,04% λιγότερα.
Αναφορικά με τους τοκετούς που καταγράφηκαν σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, το αρνητικό ρεκόρ με ποσοστιαία τις λιγότερες γεννήσεις, μεταξύ των δύο ετών κατέχει το Βόρειο Αιγαίο (-21,57%), η Δυτική Μακεδονία (-14,8%) και τα Νησιά Αιγαίου (-13,4%). Επίσης στην Ήπειρο οι γεννήσεις μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκαν κατά 11,9%,καθώς το 2022 γεννήθηκαν 1.966 παιδιά ενώ το 2021 είχαν γεννηθεί 2.232.
Οι γεννήσεις για τα επόμενα 26 χρόνια (2024- 2049), όπως αναφέρει ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης, αν δεν δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την οικογένεια και το παιδί, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ (δυσμενές σενάριο) τα 1,9 εκατ. (2,64 εκατ. την περίοδο 1994- 2019).
«Η προοδευτική δημιουργία του περιβάλλοντος όμως αυτού, στην υπόθεση πάντοτε ενός μηδενικού μεταναστευτικού ισοζυγίου, θα επιτρέψει στα νέα ζευγάρια να ανακόψουν αρχικά την πτωτική πορεία της γονιμότητάς τους (οι γυναίκες που γεννήθηκαν γύρω από το 1980 δεν θα κάνουν περισσότερα από 1,5 παιδιά, ενώ οι μητέρες τους έφεραν στον κόσμο 2,1) και, στη συνέχεια, να την αυξήσουν προοδευτικά με αποτέλεσμα οι γενεές που γεννήθηκαν μετά το 2010 να αποκτήσουν έως και 1,8 παιδιά» επισημαίνει.
Τι μελετά η κυβέρνηση
Τον Μάιο θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό από την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, με δράσεις που θα αφορούν -μεταξύ άλλων- την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την παροχή φθηνής στέγης σε νέους, την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, την υποστήριξη της οικογένειας κ.α.
Ήδη είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, η διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα υπουργεία, τις Περιφέρειες, τους δήμους, συλλόγους τριτέκνων και πολυτέκνων και άλλες οργανώσεις κ.α., προκειμένου οι περαμβάσεις να είναι εστιασμένες και αποτελεσματικές.
Στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων, μελετάται το δημοσιονομικό κόστος από την εξίσωση των κινήτρων των τριτέκνων με τις 200.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ολοένα διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα.
Με σκοπό να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από 4 τέκνα που περιλαμβάνει σήμερα, να τροποποιηθεί σε τρία τέκνα. Ας μην ξεχνάμε πως το μακρινό 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με 4 τέκνα ως πολύτεκνες.
Υπενθυμίζεται πως οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναλυτικότερα λαμβάνουν:
- Αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
- Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
- Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
- Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
- Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ
- Άδειες ταξί
- Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
- Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού
- Προστασία από απόλυση
- Μειωμένα δικαστικά έξοδα
- Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
- Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
- Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.
- Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
«Είναι στον ορίζοντά μας η εξίσωση τρίτεκνων και πολυτέκνων, ήδη ελέγχονται όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα για κάτι τέτοιο. Εάν υπάρξει απόφαση γι’ αυτήν την εξίσωση, θα υπάρξει μετά τον Μάιο και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό», ανέφερε πρόσφατα η κα Ζαχαράκη σε δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά 90,1».
Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό
1. Στήριξη της οικογένειας
- Οικονομική στήριξη.
- Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
- Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.
2. Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού
- Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
- Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
- Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
- Μετανάστευση και brain gain.
3. Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού
- Προώθηση ενεργού γήρανσης.
- Στήριξη υγιούς γήρανσης.
- Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
- Γερνώντας στο σπίτι.
4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής
- Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
- Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
- Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών.
5. Προώθηση της ανάπτυξης
- Ενίσχυση της καινοτομίας.
- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας