Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος - Τι θα ισχύει για ποδοσφαιρικές ομάδες και πολύ πλούσιους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος - Τι θα ισχύει για ποδοσφαιρικές ομάδες και πολύ πλούσιους
Οι νέοι κανόνες και η νέα Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας ψηφίζονται στην τελευταία ολομέλεια του ΕΚ

Στο στόχαστρο των αρχών καταπολέμησης του μαύρου χρήματος μπαίνουν οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και τα άτομα με τεράστια περιουσία – ήτοι πλούτο συνολικής αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ – μέσα από τους νέους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατά της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της παράκαμψης κυρώσεων, που ετοιμάζεται να ψηφίσει το ΕΚ.

Συγκεκριμένα, αύριο 24 Απριλίου, κατά την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τη νέα δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο τον Ιανουάριο και περιλαμβάνει την έκτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τον κανονισμό της ΕΕ για το «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων» και τον κανονισμό για την δημιουργία της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA).

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Βάσει των νέων κανόνων που περιέχει η νομοθετική δέσμη, θα παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους και περισσότερες εξουσίες στις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΠ) για την ανάλυση και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και για την αναστολή ύποπτων συναλλαγών.

Επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και άτομα με τεράστια περιουσία

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι, από το 2029, όταν οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και οι ατζέντηδες που συμμετέχουν σε χρηματικές συναλλαγές, θα υποχρεούνται να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους, να παρακολουθούν τις συναλλαγές και να αναφέρουν κάθε ύποπτη συναλλαγή στις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Ωστόσο τα κράτη μέλη θα μπορούν να εξαιρέσουν ορισμένες λιγότερο επικίνδυνες συναλλαγές, από ποδοσφαιρικούς συλλόγους που δεν ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 2 ετών.

Επιπλέον, πέτυχαν να θεσπιστεί αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά άτομα με τεράστια περιουσία (δηλ. πλούτο συνολικής αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας τους) και συγκεκριμένα πανευρωπαϊκό όριο για τις μεγάλες πληρωμές σε μετρητά, ύψους 10.000 ευρώ.

Νέα εποπτική αρχή στην Φρανκφούρτη

Στο ίδιο πλαίσιο θα συσταθεί στη Φρανκφούρτη μια νέα αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AMLA), η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων με τον υψηλότερο κίνδυνο, θα παρεμβαίνει σε περίπτωση εποπτικών αστοχιών και θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος και διαμεσολαβητής για τις εποπτικές αρχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικοί κανόνες: Τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα, τα ψιλά γράμματα

Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Επιστολική ψήφος: Μεγάλο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας - Πάνω από 114.000 εγγραφές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider