Ποιες «θυσίες» είναι πρόθυμοι να κάνουν οι υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες «θυσίες» είναι πρόθυμοι να κάνουν οι υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο
Ούτε ο μικρότερος μισθός, ούτε η περιοχή διορισμού αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους υποψήφιους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, καθώς δήλωσαν πρόθυμοι να συμβιβαστούν και με αυτά τα δεδομένα, αρκεί να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» του διορισμού τους στο Δημόσιο.

Διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια θέση εργασίας κατώτερη των προσόντων τους, ή ακόμη και να μετακομίσουν σε μια περιοχή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να εργαστούν στο Δημόσιο, δηλώνουν υποψήφιοι διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε που πραγματοποίησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Δεδομένων του ΑΣΕΠ σε 5.234 υποψήφιους της προκήρυξης 4Κ/2023, το 69% των υποψηφίων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν μια θέση που θα ήταν κατώτερη των προσόντων, αλλά θα τους εξασφάλιζε την ανάληψη υπηρεσίας σε δημόσιο φορέα.

Ούτε ο μικρότερος μισθός, ούτε η περιοχή διορισμού αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ερωτηθέντες, καθώς δήλωσαν πρόθυμοι να συμβιβαστούν και με αυτά τα δεδομένα, αρκεί να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» του διορισμού τους. Ωστόσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι (41 ετών+) δήλωσαν πως αναζητούν εργασία μόνο στην Περιφέρεια κατοικίας τους, πιθανώς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Πάντως η «προσωπική ζωή» είναι ο Νο1 παράγοντας που καθορίζει την επαγγελματική επιλογή των υποψηφίων, όπως φαίνεται από την έρευνα.

Ασφάλεια και μονιμότητα

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, προκύπτει ότι οι υποψήφιοι αποζητούν τον ικανοποιητικό μισθό, την ασφάλεια της εργασίας, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη θετική συνεργασία και το καλό εργασιακό περιβάλλον από μια θέση εργασίας στο Δημόσιο και σε δεύτερο πλάνο την αξιοποίηση των προσόντων τους.

Ειδικά οι νεότεροι υποψήφιοι (21-40 ετών) είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν κατοικία ή να εκπαιδευτούν περαιτέρω, προκειμένου να τοποθετηθούν σε μια θέση εργασίας στον Δημόσιο τομέα.

Θεωρούν σημαντικούς παράγοντες το εργασιακό κλίμα, την ανατροφοδότηση (feedback) και τις προοπτικές εξέλιξης. Επίσης για την ισορροπία της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή σταθμίζουν ιδιαίτερα τον ικανοποιητικό μισθό και τον ελεύθερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως σε έρευνα της MRB Hellas για τη διαΝΕΟσις (2024), το 90,9% των ερωτηθέντων ηλικίας 28-43 ετών (δηλαδή της γενιάς GEN Y- Millenials) απάντησε πως η εργασιακή ασφάλεια και η μονιμότητα είναι ο λόγος που θα επέλεγαν μισθωτή εργασία στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαϊωάννου: Γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ

Ακίνητα: Νέα «στέγη» ψάχνουν ΑΣΕΠ, ΣΔΟΕ, Αρχές Οικονομικού Εγκλήματος στην Αθήνα – Πόσο ενοίκιο δίνουν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider