Οχήματα: Έρχεται η ψηφιακή παγίδα για ανασφάλιστα, ΚΤΕΟ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οχήματα: Έρχεται η ψηφιακή παγίδα για ανασφάλιστα, ΚΤΕΟ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
Σε λειτουργία μέχρι το Σεπτέμβριο το νέο σύστημα ελέγχου και διασταυρώσεων και οι νέες «καμπάνες» για τους παραβάτες. Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Ψηφιακό κλοιό γύρω από τους ιδιοκτήτες οχημάτων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό όσων κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς ασφάλεια ή δίχως να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι διασταυρώσεις στα οχήματα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ το νομοσχέδιο που προβλέπει το νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και το νέο ποινολόγιο για τους παραβάτες αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνονται κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:

1. Ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό:

-ανασφάλιστων οχημάτων,

-οχημάτων που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ,

-οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

2. Έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

3. Σαρωτές πινακίδων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και η αστυνομία θα στήνουν «μπλόκα» σε διόδια, λιμάνια και άλλα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας για να εντοπίσουν οχήματα τα οποία ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω φορητών σκάνερ. Μια ειδική εφαρμογή θα σαρώνει και θα «διαβάζει» τις πινακίδες των οχημάτων και θα «χτυπάει» κόκκινο κάθε φορά που θα εντοπίζει αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Πρόστιμα

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

1. Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

-500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης

- 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.

2. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

3. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

4. Σε όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν οχήματα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φθάνει στις 30.000 ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Συμμόρφωση

Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με το ΚΤΕΟ και την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Νέος έλεγχος

Μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Πρόστιμα για τέλη κυκλοφορίας

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέο ποινολόγιο με κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

-25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής

-50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο.

-100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider