Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» βλέπει τις αδήλωτες πισίνες – Έρχονται αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» βλέπει τις αδήλωτες πισίνες – Έρχονται αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες
Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης και του Κτηματολογίου ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός «τρέχει» διασταυρώσεις στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Πώς εντοπίζονται οι παραβάτες.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τις πισίνες που έχουν στο σπίτι τους προκειμένου να αποφύγουν το τεκμήριο και την πληρωμή φόρων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και όσοι έχουν κατασκευάσει πισίνα χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ενός αλγόριθμου η ΑΑΔΕ «σάρωσε» τον ψηφιακό χάρτη της χώρας εντόπισε όλα τα μπλε σημεία και στη συνέχεια ξεχώρισε τις πισίνες.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από τον αλγόριθμο αναμένει τις πληροφορίες από το Κτηματολόγιο για να ξεκινήσει τις διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις με βάση τις οποίες πέρυσι 22.623 φορολογούμενοι δήλωσαν ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις κατοικίες τους.

Όσοι βρεθούν να μην έχουν δηλώσει τη πισίνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω ενώ τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές για την επιβολή των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Στους φορολογούμενος με αδήλωτες πισίνες θα καταλογισθούν πρόστιμα και φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος αφού η πισίνα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Επίσης αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.

Το τεκμήριο

Το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες είναι κλιμακωτό και ανέρχεται σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων. Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.

Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Πέραν του τεκμηρίου σε όσους διαθέτουν εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης που ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιπλέον οικονομικά κίνητρα για όσους καταβάλουν τον φόρο νωρίς εξετάζει η κυβέρνηση

Εφορία: «Έκρηξη» πολύ μικρών οφειλετών λόγω ΕΝΦΙΑ - 6 στους 10 με χρέη έως 500 ευρώ

ΤτΕ: Νέο πλαίσιο για επιδόματα, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider