Πακέτο μέτρων για το δημογραφικό και το στεγαστικό θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πακέτο μέτρων για το δημογραφικό και το στεγαστικό θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκονται στο «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ - Για το 2025 δρομολογείται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 87η ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου).

Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκονται στο «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ, ενώ -τηρουμένων των δημοσιονομικών ισορροπιών- θα ανακοινωθεί νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης εφόσον βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι, ενώ μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, μετά την έκτακτη εισφορά των «υπερκερδών» των εταιρειών διύλισης.

Πάνω από 2 εκ πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά, θα είναι οι αποδέκτες της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί τα Χριστούγεννα από τον «κουμπαρά» της φορολόγησης των διυλιστηρίων ύψους 270 εκατ. - 300 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης αναμένεται να είναι πρίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, είτε με τη μορφή επιταγής ακρίβειας, είτε λαμβάνοντας το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ , σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να διανεμηθεί ως έκτακτη βοήθεια (με τη μορφή εξάπαξ ενίσχυσης) σε ευάλωτα νοικοκυριά (άτομα με αναπηρία, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οικογένειες με παιδιά κλπ).

Ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά

Η Κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά με παιδιά, αυξάνοντας το επίδομα τέκνων και δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, στο Συνέδριο για το Δημογραφικό, είχε παραδεχτεί πως «σκοπεύουμε να κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική»

Ήδη ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί όλα τα επιδόματα και προχωρά σε ανακατανομή των κονδυλίων που «περισσεύουν» από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια για αύξηση του συνολικού «λογαριασμού», το ζητούμενο είναι πλέον η καλύτερη «στόχευση» των επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεδομένης μάλιστα και της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων που συνεπάγεται η αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων του 2023, είναι εύλογο να αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι οικογένειες.

Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί πως 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν – μονίμως – στην κατηγορία των πολυτέκνων, λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια.

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου x 2»

Μετά την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση με άλλη μορφή του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επανεκκίνησή του με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση.

Το νέο «Σπίτι μου 2» θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών), καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) ώστε να περιλαµβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων που ήταν µέχρι 15 χρόνια και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια, λόγω της αδυναµίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες.

Ετσι, με συμμετοχή από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η συνέχεια του προγράμματος με 20.000 φτηνά δάνεια σε οικογένειες.

Έως το τέλος του έτους θα τρέξει και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμουαπό τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών (με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια), με πολύ χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (rent to own).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διυλιστήρια: 300 εκατ. για συνταξιούχους και δημόσιες επενδύσεις από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2023

Κοινωνική κατοικία: Διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου - Τι αλλάζει στο νέο «Σπίτι μου 2»

Μεγαλύτερα επιδόματα σε λιγότερους: Μειώνονται οι δικαιούχοι αλλά αυξάνονται τα ποσά - Τι ισχύει με το επίδομα παιδιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider