Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν τεθεί περίπου 1.600 αδιάθετα ακίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια, τα οποία εξετάζονται για ενδεχόμενη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Αντιπαροχής».
Το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από 1,5 χρόνο, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην δραστική αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της έλλειψης κατοικίας και των υψηλών ενοικίων στις αστικές περιοχές.
Η φιλοσοφία του εστιάζει στην εύρεση προσιτής κατοικίας για νέους έως 39 ετών, αξιοποιώντας ακίνητα του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ για την ανέγερση κοινωνικής κατοικίας. Τα διαμερίσματα που θα ανεγερθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου, θα παραχωρηθούν –έναντι μικρού μισθώματος– σε νέους ή νέα ζευγάρια.
«Eργαζόμαστε ώστε να έχουμε, επιτέλους, έναν διαγωνισμό για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου μέσα στο 2024. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του δημοσίου (αυτή τη στιγμή είναι οικόπεδο), να μπορέσει να χτιστεί μια πολυκατοικία. Eνα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο, όπως γίνεται στο εξωτερικό» τόνισε σε χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, θα ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του εκάστοτε φορέα του Δημοσίου και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου, με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού (30% έως 60%) σε δικαιούχους του προγράμματος, έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Εκτός από οικόπεδα του Δημοσίου, το πρόγραμμα αφορά και υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις που παραμένουν αναξιοποίητες.
Στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των πρώτων κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ώστε στη συνέχεια να δημοσιευτεί η πρόσκληση της ΔΥΠΑ για την επιλογή των δικαιούχων, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Πρόγραμμα « Σπίτι μου 2»
Το νέο «Σπίτι μου 2» αναμένεται να τρέξει από το τέλος του φθινοπώρου και θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών), καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) ώστε να περιλαµβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων που ήταν µέχρι 15 χρόνια και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια, λόγω της αδυναµίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονοµικών και Κοινωνικής Συνοχής βρίσκονται κοντά σε συµφωνία µε το Ταµείο Ανάκαµψης, ώστε να χρηµατοδοτήσει τη συνέχεια του επιτυχηµένου προγράµµατος στεγαστικής πολιτικής «Σπίτι μου» µε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να εξασφαλιστεί ο δανεισµός 20.000 οικογενειών.
«Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» ήδη περισσότερα από 6.500 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει τα δάνεια τους για την αγορά κατοικίας και έως το τέλος του 2024 θα έχουμε φτάσει στα 9.200 ζευγάρια. Πρόθεση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να υπάρξει και η συνέχεια του προγράμματος με το «Σπίτι μου 2» ή καλύτερα το «Σπίτι μου x 2», επισήμανε η κα Ζαχαράκη.
«Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και να εξασφαλίσουμε τα 2 δις ευρώ για το «Σπίτι μου 2», καθώς το αντίστοιχο ποσό για το «Σπίτι μου» ήταν 1 δις. Θα διευρυνθεί και το ηλικιακό εύρος των δικαιούχων έως την ηλικία των 50 ετών, προκειμένου να μπορεί τραπεζικά αυτό να υποστηριχθεί για την χρονική διάρκεια της αποπληρωμής».
Το επιτόκιο δανεισµού ενδεχομένως να διαμορφωθεί σε µικρότερα επίπεδα σε σύγκριση με ότι ίσχυε στο προηγούμενο, δεδοµένου ότι θα υπάρχει συµµετοχή του Ταµείου Ανάκαµψης και των τραπεζών, ενώ άτοκα θα παραμείνουν τα δάνειασε τρίτεκνους και πολύτεκνους.