«Σπίτι μου»: Οι αλλαγές που «ξεκλειδώνουν» το νέο πρόγραμμα απόκτησης στέγης από 40άρηδες και 50άρηδες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπίτι μου»: Οι αλλαγές που «ξεκλειδώνουν» το νέο πρόγραμμα απόκτησης στέγης από 40άρηδες και 50άρηδες
Ο νέο κύκλος του προγράμματος απόκτησης πρώτης κατοικίας, θα αποτελέσει συνέχεια του πετυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου» για νέους και ζευγάρια έως και 39 ετών, θα έχει ύψος 2 δισ. ευρώ και πάνω από 20.000 δικαιούχους.

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ετοιμάζεται να «τρέξει» από το φθινόπωρο η κυβέρνηση, με νέα ηλικιακά όρια για τους δικαιούχους (έως τα 50 έτη) και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Ο νέο κύκλος του προγράμματος απόκτησης πρώτης κατοικίας, θα αποτελέσει συνέχεια του πετυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου» για νέους και ζευγάρια έως και 39 ετών, θα έχει ύψος 2 δισ. ευρώ και πάνω από 20.000 δικαιούχους.

Ο χρόνος εκκίνησης του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα είναι από το φθινόπωρο, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την ανακατανομή πόρων από τα δάνεια ύψους 17,7 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους ωφελούμενους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τη νέα πρωτοβουλία στεγαστικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως μέσα από το προηγούμενο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου, ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Οι άξονες του νέου προγράμματος που «ξεκλειδώνουν» την ένταξη των δικαιούχων σε αυτό είναι:

- Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι ενώ αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€.

- Τα ακίνητα μπορεί να είναι παλαιότητας μικρότερης της 15ετίας (έτος κατασκευής μετά το 2007), ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών όχι μόνον σε παλιά, αλλά και σε πιο καινούργια ακίνητα.

- Το επιτόκιο δανεισμού μπορεί να κυμαίνεται σε μικρότερα επίπεδα, δεδομένου ότι θα υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και των τραπεζών. Ωστόσο εκτιμάται πως θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

- Καθώς το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας δικαιούχους και ζευγάρια, είναι πολύ πιθανό να επιδοτεί μεγαλύτερα στεγαστικά δάνεια για μεγαλύτερα σπίτια, αφού μέσω της διεύρυνσης των δικαιούχων με το ηλικιακό όριο στα 50 χρόνια θα περιληφθούν και υφιστάμενες οικογένειες με παιδιά. χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%

- Αναβαθμίζεται η εμπλοκή των τραπεζών, γιατί αφενός για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες παίζουν τον ρόλο του αξιολογητή των επενδυτικών προτάσεων, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση με ποσοστό 30% και αφετέρου για σπίτια μεγαλύτερης αξίας οι δικαιούχοι θα έπρεπε να πάρουν πρόσθετο δάνειο -εκτός από το στεγαστικό- χωρίς επιδότηση, για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλή παρέμβαση στα Ακίνητα: Ανακαίνιση με επιδότηση, κοινωνική αντιπαροχή και νέο «Σπίτι μου» από το φθινόπωρο

Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές - Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το «Σπίτι μου»

Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider