Πώς θα μοιραστεί σε συνταξιούχους και ευάλωτους το έκτακτο επίδομα - Αυξημένα τα φετινά ποσά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα μοιραστεί σε συνταξιούχους και ευάλωτους το έκτακτο επίδομα - Αυξημένα τα φετινά ποσά
Η χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα δοθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε ευάλωτα νοικοκυριά (δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ) θα μοιραστεί το φετινό έκτακτο επίδομα από τον «κουμπαρά» φορολόγησης των διυλιστηρίων.

Η χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ θα δοθεί στους δικαιούχους εντός του Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πληροφορίες θέλουν τα ποσά να είναι φέτος αυξημένα, καθώς πέρυσι είχε μοιραστεί κονδύλι ύψους 105 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο πόρος από την έκτακτη φορολόγηση στα διυλιστήρια φτάνει στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Την εκτίμηση ότι θα είναι διευρυμένα τα ποσά που θα μοιραστούν φέτος, ή θα είναι διευρυμένες οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε ποιο θα είναι το ποσό για κάθε συνταξιούχο και ποιες οι προϋποθέσεις. Θυμίζω ότι πέρσι ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 10 ευρώ και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης από 100 έως 200 ευρώ» ανέφερε ο κ. Τσούνης.

«Να συμπληρώσω ότι πέρσι δόθηκε και ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, της τάξεως των 150 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Θα δούμε. Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο και φέτος» προσέθεσε, σημειώνοντας πάντως, πως αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσούνη, μέχρι το 2027 θα έχει μηδενιστεί η προσωπική διαφορά εάν συνεχίσει η οικονομία να ευημερεί, έχει ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα αυξάνονται οι συντάξεις, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται.

Πάντως αν η κυβέρνηση κινηθεί στο πλαίσιο των παροχών του 2023, τότε και φέτος θα δοθεί:

  • επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την φετινή αύξηση των συντάξεων
  • οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι 10 ευρώ
  • ενίσχυση στη δόση του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • οικονομική ενίσχυση στα ΑμεΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την εισφορά στα διυλιστήρια

Διυλιστήρια: 300 εκατ. για συνταξιούχους και δημόσιες επενδύσεις από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider