Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την εισφορά στα διυλιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την εισφορά στα διυλιστήρια
Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους συνταξιούχους και τους ευάλωτους από τα έσοδα της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real FM

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους συνταξιούχους και τους ευάλωτους με την επιβολή εισφοράς 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real FM, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα της ακρίβειας, των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αλλά και στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα έσοδα από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών διύλισης για το 2023 θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

«Ήταν μια προεκλογική δέσμευση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον έκτακτο φόρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι τα έσοδα από αυτό τον φόρο θα ανέρχονται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν δημεύουμε τα έσοδα των επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα ταξί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως πρόκειται για «μια σημαντική απόφαση στήριξης της μετακίνησης με ταξί, με στόχο να μην υπάρξουν αυξήσεις στα κόμιστρα», ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είδαμε μειώσεις τιμών στο ράφι σε ορισμένα προϊόντα τον τελευταίο μήνα» και σημείωσε ότι «πρέπει να περάσουμε στη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης των τιμών, όχι μόνο του πληθωρισμού».

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθήσουν με μειώσεις τιμών»

Η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως «οι επιχειρήσεις πρέπει να μας βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών»

Αναφερόμενος στην αύξηση μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως αυτή έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια. Εκτίμησε πως ο μέσος μισθός στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει τα 1.300 ευρώ.

«Αναγνωρίζεται η προσπάθεια να μπει μία τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας», είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «η κρίση στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να αντανακλά την κατάσταση στην Ελλάδα».

Όσον αφορά την φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία αυτής της απόφασης. Δεν νομίζω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ζουν στο ύφος του τεκμαρτού εισοδήματος, θέλουν να ζουν με παραπάνω. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν βελτίωση στη συμμόρφωση. Νομίζω ότι κάπου μέσα τους καταλαβαίνουν ότι είναι δίκαιο το μέτρο».

«Για πρώτη φορά οι γυναίκες μπορούν να πάνε να μιλήσουν»

Με αφορμή την υπόθεση Λύτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κάνοντας ειδική αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα «216 συλλήψεις έγιναν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας από την αρχή του έτους». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως εντός της ημέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου «να είμαστε πιο αυστηροί» και πρόσθεσε πως «δικαιώθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου με την επιλογή της».

«Για πρώτη φορά οι γυναίκες μπορούν να πάνε να μιλήσουν, ενώ το panic button έχει σώσει ζωές στην κυριολεξία, καθώς γυναίκες μεταφέρονται σε ασφαλή περιβάλλοντα και γίνονται συλλήψεις των δραστών». Συμπλήρωσε πως «βγάζω το καπέλο στις γυναίκες που μιλούν».

Για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι παραδέχθηκε πως το κόμμα του δεν πέτυχε τον στόχο του και συμπλήρωσε πως «έχουμε ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε». «Αρχικά αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα» και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες. «Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα ότι “σας εμπιστευόμαστε με έναν αστερίσκο”», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «οι αλλαγές προσώπων σηματοδοτούν την εκτίμηση ότι κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει κάτι εις πέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει ο συσχετισμός στην Ε.Ε. για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ υποστήριξε ότι τελικά δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έκρηξη της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές όπως κάποιοι προέβλεπαν, με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Για τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντι μιας σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση», εκτίμησε ότι «κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει έως τώρα» και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τάση «επιστροφής στις χειρότερες ημέρες του εύκολου λαϊκισμού και της τοξικότητας». «Δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις μεταναστευτικές ροές, ο πρωθυπουργός εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά» και ότι «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει απόφαση να χαλαρώσει την προσπάθεια επιτήρησης της δικής της ακρογραμμής».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι». «Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθεί σε μια άβολη θέση αν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική όταν συναντηθούμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα θέσω το θέμα και πιστεύω θα έχω και πολλούς συμμάχους. Να καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα για αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ σε ταξί και καφέ «στο χέρι»

Διυλιστήρια: 300 εκατ. για συνταξιούχους και δημόσιες επενδύσεις από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider