Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Γκρινιάζουν» για το τεκμαρτό εισόδημα αλλά δεν το αμφισβητούν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Γκρινιάζουν» για το τεκμαρτό εισόδημα αλλά δεν το αμφισβητούν
Μόλις 83 φορολογούμενοι έχουν ζητήσει να ελεγχθούν για να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Στην παγίδα του τεκμηρίου 1 στους 2 επαγγελματίες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να γκρινιάζουν και να αντιδρούν με το νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματός τους αλλά δεν επιλέγουν το δρόμο της αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς επαγγελματίες πιάνονται στην τσιμπίδα του τεκμαρτού εισοδήματος μόλις το 0,05% των φορολογούμενων απέστειλαν στη σχετική πλατφόρμα αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση και τις δαπάνες διαβίωσης και αναμένουν πλέον την εφορία για τη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Ειδικότερα, η επεξεργασία 288.497 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δείχνει ότι 154.693 δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να κληθούν να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που εμπίπτουν στα τεκμήρια μόνο 932 επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει πρόθεση αμφισβήτησης του λογαριασμού με την συμπλήρωση των σχετικών κωδικών του εντύπου Ε1 και την υποβολή αιτήματος είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Όμως μόλις 83 ( ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμαρτών εισοδημάτων) έχουν υποβάλλει αίτηση αμφισβήτησης του φόρου αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στο νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματος τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η προθεσμία των 60 ημερών

Ωστόσο με βάση το νόμο για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία θα πρέπει εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο των ίδιων, των συζύγων και των προστατευόμενων μελών τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε 75 ημέρες - ΑΑΔΕ: Eντός χρονοδιαγράμματος η υποβολή

Ανασφάλιστα οχήματα: Στήνεται η ψηφιακή παγίδα – Tον Σεπτέμβριο η πρώτη διασταύρωση και οι νέες «καμπάνες»

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση 17 ημερών για την υποβολή – Δεν εξετάζει παράταση το ΥΠΕΘΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider