Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση 17 ημερών για την υποβολή – Δεν εξετάζει παράταση το ΥΠΕΘΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση 17 ημερών για την υποβολή – Δεν εξετάζει παράταση το ΥΠΕΘΟ
Οι λογιστές ζητούν έξτρα χρόνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου επικαλούμενοι προβλήματα που παραμένουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Πάνω από 2,3 εκατ. νοικοκυριά δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Με την κλεψύδρα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων να αδειάζει στις 26 Ιουλίου 2024, θα πρέπει στις 17 ημέρες που απομένουν να υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα της της ΑΑΔΕ πάνω από 135.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών εκτιμούν πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της παράτασης, απορρίπτοντας το αίτημα των λογιστών για παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι χθες Δευτέρα είχαν υποβληθεί πάνω από 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις (Ε1) σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος. Από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, τρεις στους δέκα πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2023 που συνολικά ανέρχεται σε 1,746 δισ. ευρώ, σχεδόν οι μισοί έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ περίπου 2 στους 10 δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τα προβλήματα

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά προβλήματα στις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα:

  1. Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
  2. Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
  3. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  4. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  5. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
  6. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
  7. Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για να «σωθούν» χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών

Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» βλέπει τις αδήλωτες πισίνες – Έρχονται αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider